Votul privind bacalaureatul profesional, amânat în Senat
Votarea proiectului de lege privind introducerea bacalaureatului profesional a fost amânată în Senat, după o oră şi jumătate de dezbateri.
11 Septembrie 2012, 19:11
Senatorii au dezbătut, marţi, proiectul de lege privind organizarea şi desfăşurarea examenului de Bacalaureat care dă posibilitatea absolvenţilor de liceu să aleagă între bacalaureatul naţional şi cel profesional, urmând ca în viitoarea şedinţă de plen să fie dat votul final.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a afirmat că bacalaureatul profesional introdus printr-un amendament dă acces la piaţa muncii.
"Dacă bacalaureatul naţional prin diplomă reprezintă permisul de acces în învăţământul superior, bacalaureatul profesional dă doar dreptul de acces pe piaţa muncii şi, în plus, prin modul în care este gândit ca şi conţinut, adaugă, la competenţe, competenţe profesionale pentru cel care obţine o asemenea dipomă", a spus ministrul.
Florian Staicu: Prin bacalaureatul profesional se alterează calitatea învăţământului
Senatorii opoziţiei au criticat, marţi, această iniţiativă, pe care o consideră o cale spre legiferarea mediocrităţii.
În opinia senatorilor opoziţiei, prin acest tip de bacalaureat se alterează calitatea învăţământului şi creşte instabilitatea şi vulnerabilitatea sa prin cosmetizarea rezultatelor din ce în ce mai slabe.
"Am ajuns astăzi în situaţia în care 70% dintre elevii din România pică la bac. Şi ce vedem? Vine doamna ministru Andronescu şi în loc să umble la cauzele care au determinat această situaţie, propune legiferarea mediocrităţii. Cu alte cuvinte, când România se duce la vale, în loc să stopăm această stare de fapt, venim şi adaptăm legislaţia la situaţia respectivă", susţine democrat-liberalul Florian Staicu.
Senatorul PDL Radu F. Alexandru consideră că există reglementări în proiectul de lege pe care nu le înţelege şi susţine că ar fi potrivit ca bacalaureatul profesional să fie introdus la începutul unui ciclu de liceu.
"A veni azi şi a propune acest bacalaureat profesional atât pentru cei de la liceele tehnologice şi pentru ceilalţi nu are nicio logică. Prin bacalaureatul profesional nu se deschide în niciun fel calea spre angajare", a susţinut senatorul PDL.
Mihaela Popa a afirmat că legea propusă este foarte importantă pentru copii
În replică, senatorii USL au apreciat revenirea la normalitate prin interesul manifestat în discuţiile ce au fost demarate în domeniu.
Senatorul PNL Mihaela Popa a afirmat că legea propusă este foarte importantă pentru copii, însă a arătat că prin introducerea bacalaureatului profesional nu se rezolvă problema elevilor de la liceele tehnologice, întrucât nu au nicio şansă de a fi evaluaţi în profilul în care sunt pregătiţi.
Potrivit senatorului liberal, o formulă potrivită ar fi aceea a introducerii bacalaureatului tehnologic.
Preşedintele comisiei de învăţământ, Mihail Hărdău, a atras atenţia asupra faptului că măsura este tranzitorie, o şansă, pentru cei 150.000 de elevi care nu au trecut examenul de bacalaureat.
El a insistat asupra investiţiilor în domeniu atât timp cât în acest an învăţământului profesional nu i s-a alocat niciun ban.
Bacalaureatul profesional "dă acces la piaţa muncii"
Examenul diferenţiat a primit acordul Comisiei de educaţie din Senat. Decizia aplicării măsurii depinde acum de rezultatul votului în plen.
Măsura vine ca urmare a analizei asupra rezultatelor dezastruoase la examenul de maturitate înregistrate în ultimii doi ani.
Bacalaureatul profesional ar permite absolvenţilor de liceu să se angajeze cu o diplomă, dar nu să urmeze studii superioare.
Dezbaterile, deşi aprinse, îşi vor găsi finalizarea abia luni, prin votul plenului.
Marţi, preşedintele de şedinţă Crin Antonescu a oprit lucrările pe motiv că timpul de lucru votat de senatori la începutul şedinţei a fost depăşit.