Votul prin corespondență va fi folosit doar la alegerile parlamentare
Cu 257 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 12 abţineri, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, legea care permite folosirea votului prin corespondență la alegerile parlamentare.
Articol de Angela Matei, 28 Octombrie 2015, 16:10
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor putea utiliza votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare de anul viitor.
În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri legea care permite folosirea acestui tip de vot.
S-au înregistrat 257 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 12 abţineri.
Deşi nu se referă la toate tipurile de scrutin, iar înregistrarea alegătorilor nu poate fi făcută şi online, liberalii au anunţat că votează în favoarea legii pentru a nu bloca aplicarea ei în 2016.
"Avem un pas făcut prin adoptarea legii votului prin corespondenţă pentru alegerile parlamentare, dar nu este întregul /.../. Atât se poate cu această majoritate parlamentară, sperăm că o altă majoritate parlamentară, după alegerile din 2016, va extinde această lege", a spus Mihai Voicu, deputat PNL.
Liderul PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că dezbaterile în Comisia de cod electoral vor continua pentru stabilirea procedurii de vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale.
"Fiind proceduri puţin diferite, fiind nevoie de o analiză mult mai serioasă pentru cele două tururi de scrutin din punct de vedere logistic şi al infrastructurii, nu s-a dorit ca să se mai găsească încă un motiv pentru ca legea de astăzi să fie amânată. Se va vedea că toţi cei care n-au avut încredere că vor fi aceleaşi prevederi şi la legile prezidenţiale ori s-au înşelat, ori în mod intenţionat încearcă să umbrească acest succes al tuturor", a spus Liviu Dragnea.
ALDE și UDMR nu susțin proiectul
În cadrul dezbaterilor generale, reprezentanţii ALDE şi cei ai UDMR au anunţat că nu susţin proiectul.
Deputatul Márton Árpád a atras atenţia că nu se asigură secretul votului şi că se încalcă directivele Comisiei de la Veneţia.
"Scrie clar, persoana trebuie să voteze individual, votul în familie sau orice altă formă de a influenţa asupra votului unei persoane de către o altă persoană trebuie interzis", a spus Márton Árpád.
Nemulţumiţi de timpul alocaţi dezbaterilor, deputaţii UDMR au părăsit sala de şedinţă la discutarea pe articole a proiectului.