Votul prin corespondenţă, în dezbaterea politicienilor şi a organizaţiilor neguvernamentale
Coaliţia " Politica fără frontiere ", formată din mai multe organizaţii neguvernamentale, a avut în prim plan azi, o dezbatere privind votul la distanţă.
Articol de Petruţa Dinu, 08 Iulie 2015, 19:04
Una din ideile subliniate în cadrul dezbaterii a fost posibilitatea introducerii votului la distanţă nu doar pentru diaspora, ci şi pentru cetăţenii din ţară.
Pe de altă parte, pentru adoptarea votului alternativ sunt necesare îndeplinirea unor condiţii legate de timpul şi banii alocaţi, dar şi de securitate.
Pentru evitarea votului dublu ar trebui să existe un registru electronic actualizat cât mai des.
Reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, arăta că înfiinţarea de noi secţii de votare, în urma problemelor apărute la ultimele alegeri în diasporă asigură securitatea votului, spre deosebire de votul prin corespondenţă.
"Atât timp cât nu votezi în interiorul unei cabine de vot, securitatea nu e garantată că eşti tu acea persoană care a votat sau că nu a votat capul familiei pentru toată familia şi aşa mai departe". a spus Marian Muhuleţ.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile electorale, liberalul Mihai Voicu, a subliniat necesitatea adoptării votului prin corespondenţă.
"Putem face şi noi lucrurile pe care alţii le fac de zeci de ani. Noi am depus un proiect de lege. Ideea este să găsim o modalitate de vot alternativ, să poată fi aplicată măcar la următoarele alegeri parlamentare, însă eu cred că trebuie să avem vot prin corespondenţă şi la alegerile locale, a opinat Mihai Voicu.
Prezent la dezbatere, consilierul prezidenţial de analiză politică, Laurenţiu Ştefan, a amintit că votul prin corespondenţă este o preocupare a preşedintelui Iohannis.
"În Parlament există în prezent mai multe proiecte de lege pe tema votului la distanţă, majoritatea urmând să fie lansate în dezbatere publică", a spus acesta.