Votul prin corespondenţă, dezbătut cu ONG-urile şi societatea civilă
Comisia de Cod Electoral urmează să definitiveze astăzi proiectul legii votului prin corespondenţă, pentru ca mâine documentul să fie supus votului decizional al Camerei Deputaţilor.
Articol de Iulia Gherman, 27 Octombrie 2015, 07:41
La o dezbatere cu reprezentanţii societăţii civile, preşedintele Comisiei, deputatul PSD Gabriel Vlase, a precizat că legea votului prin corespondenţă este un proiect pilot, care va fi folosit la alegerile parlamentare de anul viitor, dar că mai sunt necesare clarificări în legătură cu aplicarea sa la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.
Membrii Comisiei de cod electoral vor analiza în şedinţa de astăzi toate amendamentele deputaţilor depuse la proiectul de lege, după ce documentul a fost adoptat de Senat într-o formă care prevede aplicarea votului prin corespondenţă la alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale.
Preşedintele Comisiei de cod electoral, deputatul PSD Gabriel Vlase:
Suntem pe punctul de a face acest proiect de lege pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile europarlamentare. Încă nu suntem clari şi lămuriţi dacă cetăţenii din diaspora, care votează deja în diaspora, mai au voie să mai voteze încă o dată şi pentru România, iar pentru alegerile prezidenţiale, suntem, la fel, cu patru ani înainte de termen şi dorim foarte mult să vedem şi cum funcţionează acest pilot.
Deputatul PNL Mihai Voicu spune că toţi colegii săi de partid au susţinut folosirea votului prin corespondenţă la toate tipurile de alegeri, nu însă şi pentru un referendum naţional.
"Noi, PNL, suntem susţinătorii aplicării votului prin corespondenţă la toate tipurile de alegeri. Recunoaştem însă că la referendumuri, lucrurile sunt foarte complicate. Nu ştiu cum s-ar putea face. Este foarte strâns termenul", a susţinut Voicu.
Declaraţiile au fost făcute luni, în cadrul întâlnirii pe care membrii Comisiei de cod electoral au avut-o cu ONG-urile.
Reprezentanţii societăţii civile au pledat pentru folosirea votului prin corespondenţă la orice tip de scrutin şi de către toţi cetăţenii români, indiferent dacă sunt sau nu în ţară la data alegerilor.
Proiectul de lege va fi supus mâine votului decizional din Camera Deputaţilor.