Votul prin corespondenţă, adoptat în Senat
Senatul a adoptat azi, cu largă majoritate de voturi, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. "Pentru" au votat 117 senatori, "împotrivă" înregistrându-se 10 voturi.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Octombrie 2015, 19:27
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu s-a pronunţat împotriva propunerii legislative şi a acuzat faptul că documentul este adoptat în grabă, în manieră pompieristică.
Tăriceanu a propus ca România să adopte modelul german, care presupune ca cetaţeanul din străinătate să se înscrie la Consulat cu 6 luni înaintea de data alegerilor.
Preşedintele Senatului a avertizat că această lege va fi atacată la Curtea Constituţională.
"În Constituţie este un articol care spune explicit că votul este universal, egal, direct şi secret. Acest proiect de lege va fi atacat, fără îndoială, la CCR. Ştim din start că nu respectăm prevederile constituţionale. (...) Având în vedere timpul foarte scurt pentru depunerea amendamentului şi faptul că decizională este Camera Deputaţilor şi că acolo va exista un timp mai mare pentru depunerea amendamentelor, parlamentarii ALDE îşi rezervă dreptul de a amenda actuala lege, să încercăm să venim cu o formulă simplificată", a spus acesta.
Liderul senatorilor PNL, Ion Popa a salutat rezultatul votului şi a afirmat ca liberalii vor suţine în totalitate acest proiect, menţionând că este o lege pe care românii o aşteptau de mult.
"Am văzut că această propunere este aproape identică cu cea făcută, încă din martie, de către PNL şi de aceea senatorii liberali nu vor depune şi nu au depus amendamente. Constat că demersurile făcute de parlamentarii PNL, culminând cu greva japoneză, au avut efect şi de aceea le mulţumesc parlamentarilor PSD pentru înţelepciunea de care au dat dovadă. Este o lege pe care românii o aşteaptă demult şi de aceea senatorii liberali, în totalitate, vor vota pentru adoptarea acestei propuneri legislative", a afirmat Ion Popa.
În schimb, grupul UDMR din Senat nu susţine proiectul în forma prezentată.
Senatorul Tánczos Barna, a susţinut că documentul ridică multe semne de întrebare şi nu asigură cetăţenilor un tratament egal.
"Votul trebuie să fie secret. Asigură acest sistem un vot secret pentru cetăţeni? Asigură un tratament egal pentru cei din ţară şi pentru cei care votează din străinătate? Nu cred", a declarat el.
Senatorii PSD au fost de acord cu proiectul legii şi au argumentat susţinerea legii prin faptul că este vorba despre o promisiune făcută cetaţenilor din străinătate .
"Vă propunem să votăm această lege tocmai pentru a ne onora promisiunea faţă de românii din diaspora. Grupul PSD - UNPR votează această lege", a îndemnat liderul senatorilor PSD, MIhai Fifor.
Proiectul merge la Camera deputaţilor care este for decizional în acest caz, precizează redactorul RRA.
VEZI PREVEDERILE PROIECTULUI PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ