Votul pentru reducerea TVA la alimentele de bază, amânat
Liderul grupului deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat marţi că şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor privind fixarea TVA la alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei, a fost amânată cu o săptămână.
Articol de Alina Dobrinescu, 06 Martie 2012, 13:01
Mircea Toader a propus amânarea şedinţei de vot final privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, întrucât, susţine el, mulţi parlamentari participă la acţiuni în teritoriu.
"Mulţi colegi sunt în întâlniri, în grupuri parlamentare, să amânăm o săptămână votul final având în vedere că nu sunt prea multe proiecte de lege pentru vot final şi vom face săptămâna viitoare o zi specială pentru asta", a spus Mircea Toader.
În schimb , social-democratul Adrian Solomon a susţinut că amânarea a fost decisă deoarece puterea nu ar avea numărul necesar de parlamentari pentru adoptarea sau respingerea proiectelor de lege aflată pe ordinea de zi .
Legile privind fixarea TVA la alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2000 de lei au fost iniţiate de opoziţie, în vara anului trecut.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, afirma că USL îşi doreşte un dialog cu partidele din coaliţie pentru găsirea unor soluţii care să ducă la scăderea TVA la produsele agroalimentare şi pentru sprijinirea producătorilor interni.
Comisiile parlamentare de specialitate au propus respingerea celor două legi adoptate în sesiunea precedentă, după ce preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea lor .
Stelian Fuia:Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta
Ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a anunţat la sfârşitul lunii februarie că scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012.
"Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%", a spus ministrul.
Cât este TVA-ul la alimente în statele din Uniunea Europeană?
Doar Romania, împreuna cu alte patru state din UE, precum Bulgaria, Danemarca, Estonia, Lituania, nu practică TVA redusă la alimente.
În schimb, majoritatea ţărilor europene au cote scazute de TVA.
Cel mai redus nivel, de 0%, este aplicat în Malta pentru toate marfurile alimentare.
Şi alte state aplica o singura cotă redusă faţă de cea standard, cum ar fi Olanda - 6%, Austria 10%, Finlanda 13%, Cehia 10%.
Multe ţări au ales însă, mai multe variante de taxare a bunurilor alimentare.
De exemplu, Spania practică TVA redusă la hrană de 4% si 8%, Franţa taxează alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4% si 10%.
Alte state practica 3 sau 4 cote de TVA pentru alimente, cea mai ridicată fiind cota standard.
Astfel, Polonia aplică TVA de 5%,8% si 23%, iar Portugalia de 6%, 13% si 23%.