Votul Parlamentului în cazul unor miniştri ar putea fi reclamat la CCR
CSM ar putea reclama Curţii Constituţionale un conflict juridic referitor la faptul că Parlamentul "se opune înfăptuirii justiţiei prin respingerea ridicării imunităţii în cazul unor miniştri".
Articol de Mădălina Verman, 13 Martie 2014, 11:45
Judecătorul Horaţius Dumbravă a pus joi în discuţie posibilitatea de a-l mandata pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Curtea Constituţională cu un eventual conflict între puterea judecătorească şi Parlament, invocând faptul că Legislativul se opune înfăptuirii justiţiei prin respingerea ridicării imunităţii în cazul unor miniştri.
Totodată, acesta a anunţat că va înainta şi preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă pe acest subiect.
Membrii CSM au decis, joi, ca solicitarea judecătorului Horaţius Dumbravă să fie analizată în Comisia nr.1 a Consiliului.
"Am făcut o scrisoare deschisă preşedintelui României pentru că are acest atribut de a sesiza CCR cu privire la conflict juridic de natură constituţională. El are şi rolul de mediator. În acelaşi timp am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toţii de a da mandat preşedintelui CSM să sesizeze CCR. Eu spun că e un conflict juridic de natură constituţională. Sigur aşteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea şi dacă se va da o decizie. E inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiţiei. Au fost două cazuri anul acesta când nu s-a avizat începerea urmăririi penale şi un caz în care s-a dispus netrimiterea în judecată pentru că nu s-a dat aviz pe începerea urmăririi penale", a afirmat Dumbravă, fost preşedinte al CSM.
Întrebat dacă Parlamentul se substituie justiţiei, el a răspuns: "Dacă cumva va fi sesizată CCR o să vedem decizia. Eu spun că da".
În cadrul discuţiilor din CSM, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost şef al CSM, a susţinut că Parlamentul obstrucţionează actul de justiţie prin faptul că a nu a dat aceste avize.
Hăineală a reclamat că ar putea fi vorba despre un "concurs între puteri", fapt ce reprezintă un conflict de natură constituţională.
Ministrul Justiţiei: Există mai multe opinii
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că va fi organizată o dezbatere juridică luni în cadrul unei Comisii a Consiliului Superior al Magistraturii şi că sunt diverse opinii în legătură cu solicitarea membrului CSM Horaţius Dumbravă de a se analiza posibilitatea sesizării CCR cu un conflict între puterea judecătorească şi Parlament în cazul respingerii ridicării imunităţii în cazul unor miniştri.
"Deocamdată se va pune în discuţia unui comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. O să vedem punctele de vedere ale mai multor colegi. (...) O să fie o dezbatere juridică. Sunt diverse opinii. O să vedem după ziua de luni" , a afirmat Cazanciuc după şedinţa plenului CSM.
El a admis că din câte ştie nu a mai fost făcută o astfel de sesizare, fiind probabil o premieră.
Şeful CSM, Adrian Bordea, a menţionat că această problemă trebuie mai întâi discutată în Comisia 1 şi după ce va fi exprimat un punct de vedere va fi dezbătută şi în plen.
"Eu mă tem foarte tare de CCR pentru că şi-a schimbat suprinzător practica", a subliniat Bordea.
În această săptămână, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea DNA de urmărire penală împotriva deputatului PNL, Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor.
În aceeaşi zi, preşedintele Traian Băsescu, afirma, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că majoritatea parlamentară a refuzat, din nou, să lase justiţia liberă.