Votul în cazul arestării deputatului Ion Stan, după alegeri
Camera Deputaţilor se va întruni după alegeri pentru a da un vot în cazul deputatului PSD, Ion Stan, acuzat de trafic de influenţă.
Articol de Mihaela Dragomir, 04 Decembrie 2012, 14:07
Plenul Camerei Deputaţilor se va întruni după alegerile parlamentare pentru a dezbate şi vota încuviinţarea arestării deputatului Ion Stan, a decis Biroul Permanent.
Decizia a fost luată în urma discuţiilor pe care liderii de grup le-au avut cu deputaţii care au anunţat că în timpul campaniei electorale este foarte dificil să ajungă în Bucureşti.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat că până la depunerea jurământului de către noul Parlament, actualul legislativ are toate drepturile constituţionale.
"Am avut o discuţie cu colegii din Biroul Permanent şi cu cei doi lideri de grupuri parlamentare, PSD şi PDL, în cinci zile l-am rugat pe liderul PSD să convoace grupul parlamentar pentru a ne prezenta punctul de vedere. Am stabilit ca săptămâna viitoare, pe 12 decembrie, după şedinţa de Birou Permanent, să avem procedura normală de luni, reuniunea grupurilor parlamentare şi undeva la ora 13,30 să convocăm plenul Camerei pentru cazul Ion Stan. Până când viitorul Parlament va depune jurământul, acest Parlament are toate drepturile constituţionale", a declarat Zgonea, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
El a adăugat că acest calendar se înscrie în termenii procedurali şi nu se încearcă o tergiversare a luării unei decizii de către plen în cazul Stan care este acuzat de trafic de influenţă.
Potrivit procedurilor, Grupul parlamentar PSD a anunţat că se va întruni joi, pentru a formula un punct de vedere în cazul Ion Stan care va fi înaintat plenului.
Comisia juridică a avizat pozitiv încuviinţarea arestării preventive a parlamentarului, acuzat de trafic de influenţă.
Ion Stan "a arătat că denunţătorul său a făcut o ofertă de sprijin pentru campania electorală"
Deputatul Ion Stan a declarat, la audierea de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, că în cazul său este vorba de o sponsorizare şi nu de trafic de influenţă, iar sumele de bani la care se face referire în referatul procurorului de caz nu au fost primite direct, ci l-a îndrumat pe denunţător să le depună la caseria partidului pentru a fi evidenţiate în contabilitate, potrivit raportului Comisiei.
"Ion Stan, în cuvântul luat, a arătat că denunţătorul Dima Nicuşor Sorin a făcut, în mod public, o ofertă de sprijin pentru campania electorală, ofertă care era cunoscută de staff-ul de campanie şi care urma să fie înregistrată prin semnarea contractului de donaţie.
Întâlnirile din ultima perioadă cu denunţătorul erau menite să orchestreze flagrantul, dar sumele de bani la care se face referire în referatul procurorului de caz nu au fost primite direct, ci l-a îndrumat pe denunţător să le depună la caseria partidului pentru a fi evidenţiate în contabilitate, conform legii finanţării partidelor politice.
De asemenea, domnul deputat a mai precizat că discuţiile redate în referatul înaintat Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi de către Ministrul Justiţiei nu sunt conforme cu realitatea, fiind trunchiate şi compilate, în realitate fiind vorba de o sponsorizare şi nu de trafic de influenţă", se arată în raportul Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor privind solicitarea de încuviinţare a urmăririi penale a deputatului Ion Stan, care va fi dezbătut de plen miercurea viitoare.
La rândul său, Doru Viorel Ursu, avocatul deputatului, a precizat că susţinerile din referat nu au suportul probator de urmărire penală pe care se bazează, fiind astfel în imposibilitatea unei apărări efective, astfel cum impune practica europeană.