Votul din diaspora, "văzut" şi dezbătut de politiceni
Plenul Camerei Deputaţilor a dezbătut, astăzi, la solicitarea PNL, modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în diaspora.
Articol de Alin Şerbănescu, 25 Noiembrie 2014, 15:01
De la tribuna plenului, premierul Victor Ponta a afirmat că, trebuie căutate soluţii şi nu vinovaţi pentru ca situaţia de la alegerile prezidenţiale din acest an să nu se mai repete.
El consideră că toţi actorii politici trebuie să participe la găsirea unor soluţii printr-un dialog real, astfel încât la viitoarele alegeri toţi românii din străinătate să îşi poată exprima votul.
Printre propunerile pe care liderul PSD le face se numără introducerea votului prin corespondenţă sau elecronic şi desemnarea unei instituţii, alt decât MAE, care să se ocupe de organizarea tehnică a procesului electoral în străinătate.
"Regret faptul că nu toţi au putut vota, am plătit preţul politic, cred că este de datoria celor reprezentaţi în parlament în acest moment, toate grupurile politice, să adopte crearea cadrului modern de participare la vot şi atribuţii clare pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul, în aşa fel încât următoarele alegeri să aibă alte teme, politice, între candidaţi, şi nu aceasta", a spus Ponta.
În replică, reprezentantul Opoziţiei, deputatul PNL, Ludovic Orban, îi cere demisia premierului Victor Ponta, identificarea şi pedepsirea celor care se fac vinovaţi de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidenţiale din acest an în străinătate.
"Domnule Ponta, daţi-vă demisia din funcţia de prim-ministru. În ceea ce priveşte încălcarea dreptului fundamental şi împiedicarea exercitării dreptului de vot, solicit de la această tribună Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu trateze această anchetă ca pe o anchetă oarecare. Violarea dreptului la vot constituie cea mai gravă încălcare a democraţiei", susţine liderul PNL.
La rândul său, deputatul UDMR Marton Arpad consideră că ani întregi întreaga clasă politică s-a ocupat de teme marginale şi nu a acordat atenţia cuvenită celei mai importante teme, legislaţia electorală.
"Prin diferite interpretări a unor voturi a cetăţenilor, am luat decizii greşite pentru că în loc să vedem ce şi cum funcţionează am adoptat de exemplu o lege care să reglementeze votul uninominal, inexistent în lumea întreagă, doar la noi. Pot să mai aduc aminte de alte legi, care nu există nicăieri în lume, doar la noi, pentru că cineva iar a făcut să se facă un referendum. Eu cred că este bine să învăţăm din greşelile trecutului şi într-adevăr să facem o legislaţie pentru alegeri aşezată", a spus Marton Arpad:
Cât priveşte poziţia PMP, deputatul Eugen Tomac pledează pentru votul prin corespondenţă despre care susţine că ar fi singura soluţie pentru ca situaţia de la alegerile prezidenţiale din acest an să nu se mai repete în străinătate.
"Nu mai putem împărţi România din interior şi România din afară. Vorbim de românii care locuiesc în interiorul UE. Şi la Londra şi la Cluj oamenii au aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le au toţi cetăţenii comunitari. Din acest punct de vedere cred că soluţia cea mai sigură este să introducem de urgenţă votul prin corespondenţă", a spus Tomac
Dincolo de acuzele reciproce şi de analizele privind situaţia creată la secţiile de votare din străinătate, este de reţinut disponibilitatea declarată a tuturor parlamentarilor pentru găsirea unor soluţii legale, care să permită cetăţenilor români să voteze oriunde s-ar afla.