Votul de la referendum, "fraudat în proporţie de 5 până la 15%"
Potrivit unor cercetări ale DNA, printre fraudele de la referendum se numără votul în localităţile de domiciliu a unor militari aflaţi în Afganistan, dar şi votul unor persoane care sunt decedate.
Articol de Elena Zimerman, 10 Septembrie 2012, 08:23
Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Daniel Morar, afirmă că, după verificările pe care procurorii le-au făcut în cinci judeţe în legătură cu desfăşurarea referendumului de la 29 iulie, s-a constatat că în zeci de secţii votul a fost fraudat în proporţie de 5 până la 15%.
El a enumerat, la postul Realitatea TV, câteva dintre metodele folosite în acest scop.
"Ce au văzut procurorii? Au văzut că pe liste electorale, în dreptul multor persoane, zeci de persoane, apărea aceeaşi semnătură. Apoi, tot din simpla comparare a listelor electorale, s-a putut vedea că au existat persoane care au votat multiplu. Se găseau şi pe listele permanente, se găseau şi pe listele suplimentare uneori chiar din aceeaşi localitate. S-au constatat alte aspecte: că există liste cu fantome, persoane care nu există, seria şi numărul de buletin sau codul numeric personal nu au fost identificate în bazele de date. Există persoane care nu au votat, ele erau plecate în străinătate la muncă; există persoane din teatrele de operaţiuni, militari care se află la Kandahar sau unde se află, care au votat în localităţile lor natale, în condiţiile în care ei erau în Afganistan", a spus Morar.
Procurorul şef al DNA a precizat, totodată, că "nu investighează nimeni nicio persoană care a votat sau cu cine a votat", ci dacă au votat pe două liste.
În momentul când oamenii declarau însă că nu au mers la vot, lucrurile au devenit simple, a adăugat Daniel Morar.
Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie a precizat că ridicarea listelor de vot s-a făcut de procurori în urma unor plângeri ale unor ONG-uri, persoane fizice, partide politice, constatându-se ulterior faptul că pe unele liste seria cărţii de identitate şi numărul numeric personal nu există la numele indicat ca şi votant.
Concret, în urma unor plângeri penale înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi DNA s-au constituit dosare.
Totodată, Daniel Morar a spus că procurorii au metodele lor de investigare, de observaţie, dând exemplu secţiile pilot de votare, aproximativ 2.800 , unde din trei în trei ore sau din două în două ore se comunicau câte persoane au votat.