Vot final în Comisia Roşia Montană
După două luni de audieri şi dezbateri, toţi parlamentarii din comisie spun că nu sunt de acord cu proiectul înaintat de Guvern.
Articol de Bogdan Isopescu, 11 Noiembrie 2013, 08:38
Comisia parlamentară specială pentru Roşia Momtană va da votul final asupra proiectului de lege privind exploatarea minieră din Munţii Apuseni.
Liberalii resping documentul în forma actuală în care el a venit de la guvern.
Ei doresc elaborarea unei legi noi care să reglementeze în general mineritul din România.
Colegii lor de alianţă, social-democraţii, înclină către menţinerea proiectului, dar cu modificările care s-au dovedit necesare în cursul audierilor.
După două luni de audieri şi dezbateri, toţi parlamentarii din comisie spun că nu sunt de acord cu proiectul înaintat de guvern.
Cu toate acestea, cea mai aprinsă disuptă a fost asupra modalităţii de respingere. PNL şi UDMR doreau un vot simplu de respingere inclus într-un raport care să cuprindă neregulile găsite.
De cealaltă parte, PSD şi PC insistau pe modificarea proiectului însoţit de aceleaşi nereguli observate în timpul audierilor.
În final, PSD şi-a impus punctul de vedere, aşa că avem un raport cu sinteza audierilor, recomandările pe patru capitole şi proiectul amendat.
În ciuda acestei munci, abia astăzi vom şti dacă raportul rezultat va trece sau nu, şi asta pentru că parlamentarii PP-DD pendulează între cele două puncte de vedere.
Dacă acest raport trece, vom avea un proiect amendat, care nu se mai referă la Roşia Montană ci la minerit în general, aşa că guvernul se va trezi din nou cu pâina şi cuţitul.
Dacă acest raport va fi respins, vom avea aceeaşi situaţie.
Dar mai important decât respingerea proiectului, într-un fel sau altul, este ceea ce va conţine raportul parlamentar: neregulile de la Roşia Montană, pe patru capitole: juridic, economic, mediu şi patrimoniu.
Sute de persoane au protestat, duminică, la Universitate în a11-a duminică la rând faţă de proiectul minier din Munţii Apuseni.
Lor li s-au alăturat câteva zeci de oameni din Pungeşti şi de la Bârlad, care se opun exploatării gazelor de şist.
Acţiuni similare au avut loc la Cluj Napoca, und participanţii au blocat circulaţuia în centrul oraşului, la Alba Iulia, Câmpeni şi Bistra.