Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Vot crucial în Republica Moldova

Alegerile parlamentare care au loc azi în Republica Moldova sunt urmărite cu mare atenţie atat de reprezentanţii UE dar şi de cei ai Rusiei.

Vot crucial în Republica Moldova

Articol de Radio România, 30 Noiembrie 2014, 09:14

UPDATE 4 ora 18.00 Aproximativ 1.100.000, din totalul celor 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova, au votat, până la ora 15 şi 30 de minute, adică aproape 40% din alegători, ceea ce înseamnă că alegerile pot fi considerate valabile, minimumul necesar de participare fiind de o treime.

UPDATE 3 ora 16.44 Peste un milion de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 15:30, la alegerile legislative care, fie vor consolida drumul european al ţării, fie vor decide o apropiere de Rusia.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, rata de participare la vot este de 39,21%, ceea ce permite deja ca scrutinul să fie declarat valabil, transmite RADIO CHIŞINĂU.

Potrivit sondajelor, cinci partide ar putea accede în viitorul legislativ, printre care şi cele trei partide proeuropene mari.

Opoziţia comunistă rămâne partidul cu cele mai multe intenţii de vot, în scădere, însă, faţă de scrutinul din 2010.

Radio Chişinău transmite, că, până la această oră, problemele sesizate au fost minore, iar procesul electoral se desfăşoară, în linii mari, în condiţii bune.

UPDATE 2ora 13.00 Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi cei 101 parlamentari, în condiţiile în care partidele implicate în cursa electorală pun accentul pe orientarea politicii externe în următorii patru ani.

O parte dintre formaţiuni, inclusiv cele aflate la guvernare, îşi doresc continuarea parcursului european, iar celalalte şi-ar dori reorientarea ţării către Federaţia Rusă şi Uniunea Euroasiatică.

Potrivit sondajelor, cinci partide ar putea accede în viitorul parlament, printre care şi cele trei partide proeuropene mari: Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi cel Liberal, informează redactorul Radio Chişinău, Mariana Vasilache.

Opoziţia comunistă rămâne partidul cu cele mai multe intenţii de vot, în scădere însă faţă de scrutinul din 2010.

Cu şanse de a ajunge în legislativ este creditat şi Partidul Socialiştilor, care optează pentru renunţarea la cursul european şi apropierea Republicii Moldova de Rusia.

Premierul Iurie Leancă a subliniat importanţa alegerilor de astăzi şi continuarea reformelor, în special în domeniul justiţiei.

"Iată acum am intrat în tren, trenul a pornit din gară, dar încă nu e pe cale ireversibilă. Dacă astăzi cetăţenii vor susţine această cale, aceste evaluări, acest parcurs, atunci sigur că miza şi şansa noastră de a deveni o ţară candidată, de a deveni, în perspectivă, ţară membră iată că poate fi materializată", a spus Leancă.

Pe de altă parte, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că nu aşteaptă prea multe de la aceste alegeri.

"Sper totuşi să fie ceva /.../ pe aceste alegeri, măcar că mare, mare nădejde nu prea am. Că numaidecât o să fie aceste falsificări, aceste jocuri, pentru că actualii aşa-numiţi guvernanţi nici într-un caz nu doresc să plece de la guvernare", a apreciat la rândul său, Voronin.

UPDATE 1 Potrivit Comisiei Electorale Centrale, până la ora 9:30, au votat aproximativ 118.000 de persoane, ceea ce reprezintă 4,2% din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova.

Pentru prima dată la acest scrutin, datele privind participarea la vot sunt monitorizate electronic cu ajutorul unui sistem automatizat, care însă a picat parţial din cauza unor probleme de ordin tehnic.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a precizat că la unele secţii de votare, operatorii introduc datele în regim manual, iar după ce vor fi înlăturate deficienţele tehnice ele vor fi trecute în sistemul centralizat.

Partidul Comuniştilor, de opoziţie, şi-a exprimat îngrijorarea, sugerând că aceste probleme tehnice ar fi putut fi organizate din timp pentru a frauda alegerile.

UPDATE Continuarea parcursului european este miza alegerilor parlamentare care se desfăşoară, astăzi, în Republica Moldova.

O parte dintre formaţiunile politice înscrise în cursa electorală, inclusiv cele aflate la guvernare, îşi doresc integrarea ţării în Uniunea Europeană, în timp ce restul ar prefera o mai mare apropiere de Federaţia Rusă şi chiar aderarea la Uniunea Euroasiatică.

Alegerile de astăzi sunt organizate şi în secţii de votare amenajate în afara Republicii Moldova, inclusiv 11 secţii în România, lista completă a acestora se găseşte pe pagina Comisiei Electorale Centrale, cec.md.

Totodată, autorităţile române au anuţat că vor deconta o călătorie dus-întors CFR pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova care doresc să se deplaseze pe teritoriul României pentru a vota.

O atenţie deosebită a scrutinului de astăzi vine din partea României, care a fost principalul avocat al integrării europene a ţării.

Reprezentantul cetăţenilor români din Republica Moldova în Parlamentul de la Bucureşti, deputatul Eugen Tomac, a vorbit la RRA despre miza acestor alegeri în cele două ţări.

"Alegerile din Republica Moldova au o semnificaţie deosebită prin prisma angajamentelor pe care o parte din societatea din Republica Moldova şi le-a asumat încă din 2009, şi anume obiectivul de integrare europeană a Republicii Moldova, şi sigur există o componentă deloc de neglijat, deci o bună parte din societate, care îşi doreşte o relaţie mult mai strânsă cu Federaţia Rusă decât cu UE. Din acest pucnct de vedere, miza acestor alegeri este foarte importantă, importantă şi pentru noi, pentru că în ultimii opt ani de zile România în mod constant, indiferent de cine a guvernat, a susţinut Republica Moldova. România este cel mai interesat stat pentru ca Republica Moldova să adere cât mai curând la UE, dintr-un simplu motiv: 85% din populaţia Republicii Moldova este compusă din români. Din acest punct de vedere, interesul statului român este vital pentru a susţine acest proces de integrare europeană, pentru că integrarea Republicii Moldova va însemna implicit şi reîntregirea naţiunii române sub acest steag al UE", a spus Tomac.

Partidele pro Europa versus pro Rusia

Peste 3 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi astăzi la urne, pentru a alege noul Parlament de la Chişinău.

În competiţia electorală sunt înscrise 20 de partide şi coaliţii politice.

Partidele aflate la putere promovează o politică proeuropeană, în timp ce opoziţia, reprezentată de Partidul Socialist şi de cel al Comuniştilor, susţine stoparea cursului proeuropean şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie de la Chişinău, Partidul "Patria" condus de Renato Usatîi a fost eliminat definitiv din cursa electorală, pe motiv că acest partid a primit bani din Rusia, încălcând astfel legea electorală.

Peste 350.000 de moldoveni votează în diaspora

Este aşteptată o participare record la vot a cetăţenilor Republicii Moldova, care trăiesc şi muncesc în ţările Uniunii Europene, aproximativ 350 de mii.

În străinătate vor fi deschise 95 de secţii de votare, de trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2010.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar şi în România (11).

În Statele Unite ale Americii vor fi şase secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte cinci. În Marea Britanie şi Canada vor fi câte trei secţii, iar în Ucraina două.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se va putea merge la urne până la ora 21.00.

Datele furnizate de CEC arată că la alegerile parlamentare de duminică au fost acreditaţi 3.192 de observatori naţionali, din partea a 23 de organizaţii.

De asemenea, potrivit CEC, scrutinul din Republica Moldova va fi monitorizat şi de 816 observatori internaţionali, reprezentând organizaţii neguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.

În România vor fi 11 secţii de votare: câte două la Bucureşti şi Iaşi şi câtea una la Suceava, Bacău, Galaţi, Constanţa, Braşov, Cluj şi Timişoara.

Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova se află în judeţul Iaşi, aproximativ 3.500.

Autorităţile române au anunţat că vor deconta o călătorie cu trenul pentru studenţii şi elevii din Republica Moldova care doresc să se deplaseze pe teritoriul României pentru a putea vota.

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități