Vosganian: Luna aceasta va fi rezolvată problema salariilor la Oltchim
Problema salariilor restante şi a celor compensatorii de la Oltchim va fi rezolvată luna aceasta, a declarat , la Craiova, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
Articol de Radio România, 12 Aprilie 2013, 11:16
Ministrul Vosganian a precizat că este nevoie de o finanţare de 15 milioane de euro, pentru ca acest combinat să lucreze la jumătate din capacitate, volumul de lucru fiind, în prezent, de numai 25%.
"Oltchim a lucrat 40% din capacitate în 2012, şi, în medie, 15% în, 2013. Cu toate acestea, salariile au fost plătite aproape integral, au rămas două luni restante, care vor fi plătite acum" a spus acesta.
Vosganian a anunţat că legislaţia va fi schimbată şi astfel va fi rezolvată problema salariilor compensatorii.
"De asemenea, săptămâna viitoare schimbăm legislaţia privind salariile compensatorii şi faimoasa Ordonanţă 116, care a stârnit atâtea dezbateri acum o lună - este, iată, soluţia acum, pentru a rezolva şi chestiunea salariilor compensatorii pentru Oltchim" a spus ministrul economiei.
Varujan Vosganian a precizat că la acest moment Oltchim funcţionează doar la un sfert din capacitate, adăugând că pe 15 aprilie va avea loc adunarea creditorilor.
"În legătură cu activitatea curentă, Oltchim lucrează acum la un sfert de capacitate. Am restabilit cu traderii şi cu beneficiarii, rămâne să mai găsim o finanţare de 15 milioane de euro, pentru a îl duce la peste 50%.
Adunarea creditorilor va da ca sarcină administratorului judiciar, planul de organizare, care ar trebui terminat până în luna iunie, iar în luna iunie ar trebui să pornim procedura de privatizare" a mai spus ministrul Economiei.
Din iunie porneşte privatizarea la Oltchim
Vosganian a mai spus despre Oltchim că este "o cutie neagră a crizei de management a proprietăţii de stat din ultimii 20 de ani".
"Din păcate Oltchim este recordmanul absolut al industriei economiei naţionale la acest capitol. Nu a existat nicio companie din industria prelucrătoare care să adune datorii atât de mari către terţi - 793 milioane de euro, o sumă enormă şi responsabilităţile efective pentru aceasta ale celor care au condus combinatul le-am prezentat. Există şi responsabilităţi mai largi ale clasei politice, ale unor reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ale unor reprezentanţi ai sindicatelor care ştiind bine că o parte din salarii sunt plătite din acumulări de datorii au acceptat tacit această situaţie", a spus Vosganian despre situaţia de la Oltchim.
Varujan Vosganian consideră că s-a ajuns în această situaţie pentru că "această companie cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine şi vindea doar prin anumite firme".
"Una dintre cele mai puternice companii din Europa. Nu există nicio hartă a industriei chimice europene care să nu cuprindă Oltchim. Cu instalaţii moderne, şi totuşi cu aproape 800 de milioane euro datorii. Cumpăra scump, vindea ieftin, nu cumpăra de la oricine, trebuia precum curcanul lui Bârzoi din 'Chiriţa în provincie' - întâi să treci să cumperi curcanul -, nu aveai voie decât prin anumite firme să furnizezi, nu aveai decât prin anumite firme voie să vinzi", a afirmat acesta.
Ministrul Economiei a mai anunţat că din iunie porneşte privatizarea la Oltchim