Volumul schimburilor comerciale între România şi Baden Württemberg, în creștere
România și Germania continuă proiectele în industria de automobile din landul german Baden Württemberg.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Iulie 2016, 07:44
Volumul schimburilor comerciale între România şi Baden Württemberg, Germania, creşte cu 22% pe an, a declarat consulul onorific al României în acest land german, în timpul desfăşurării şedinţei Comisiei mixte guvernamentale României-Baden Württemberg.
O parte a acestei cifre este dată de continuarea proiectelor pe care le are în ţara noastră industria automomobile din landul german, despre care ne-a vorbit după încheierea reuniunii Comisiei mixte ambasadorul României în Germania, domnul Emil Hurezeanu, pe care l-am întrebat dacă această colaborare presupune şi transfer tehnologic.
"Dincolo de numeroasele firme germane care reprezintă concerne din Baden Württemberg, Daimler sau Porsche, au unităţi de producţie, cum este cea recent deschisă la Sebeş de către concernul Daimler. Bineînţeles este redundant să precizez că are sediul la Stuttgart, este vorba de Mercedes Benz. Apoi este vorba de un centru de creaţie, de creativitate şi de cercetare al firmei Porsche, care s-a deschis la Cluj. Şi aici trebuie să constat că a fost primită cu multă satisfacţie explicaţia oaspeţilor români, a viceprim-ministrului Borc şi a secretarului de stat Vasiliu, potrivit cărora nu este un secret, bineînţeles, dar este bine, s-a spus asta aici, în locul şi în momentul potrivit, firmele de cercetare, de creativitate şi de inginerie care investesc în acest domeniu în România sunt scutite de impozite, şi la nivelul salariilor angajaţilor, cercetătorilor şi inginerilor, şi la nivelul veniturilor firmei propriu-zise. A avut loc o discuţie foarte interesantă şi promiţătoare cu directorul de producţie al marelui concern german Daimler, în urma căreia s-au stabilit sau s-au precizat noi intenţii de investiţii în domeniul producţiei de automobile, aşa cum aţi sugerat în întrebare, este vorba de un proiect de investiţii care va viza producţia şi cercetarea şi un centru de cercetare şi creativitate", a spus Emil Hurezeanu.
Pentru a susţine aceste planuri, Baden Württemberg investeşte şi în pregătirea personalului, în ceea ce se numeşte acum învăţământ dual, învăţământ profesional, pentru a aduce personalul necesar la nivelul tehnologiei pe care Baden Württemberg o aduce în România.
"Este vorba de crearea şi calificarea sau recalificarea forţei de muncă, pentru că se constată, de exemplu, că la Braşov, unde sunt mari investitori germani, în aviatică, la Premium AEROTEC, şi în alte părţi, au început să lipsească oamenii calificaţi. Este o constatare pe care o fac şi germanii, pentru că şi lor le pleacă mai ales din acest an doctorii să zicem spre Elveţia. Vin doctori români din România spre Baden Württemberg. Firmele germane au două dimensiuni de înaintare, dincolo de beneficiile pe care le urmăresc: este vorba de dezvoltarea durabilă, este vorba de implicarea firmelor locale, a pieţei locale pe orizontală în propriul proiect investiţional şi de crearea sau recalificarea forţei de muncă pentru nevoile proprii", a susținut Emil Hurezeanu.