Vlad Alexandrescu: Am deranjat grupuri de interese foarte variate
Vlad Alexandrescu susține a fost nevoit să plece pentru că a deranjat diverse grupuri de interese, cum ar fi cele de la Roşia Montană, pe care a inclus-o în patrimoniul UNESCO, sau cele de la Casa Nanu-Muscel din Bucureşti.
Articol de Gabriela Tătărău, 01 Mai 2016, 09:46
Premierul Dacian Cioloş va trimite, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis revocarea lui Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al culturii şi nominalizarea unei noi persoane în fruntea acestei instituţii.
Vlad Alexandrescu pare să-şi fi pierdut funcţia în urma scandalului de la Opera Naţională Bucureşti, unde artiştii români, vechi salariaţi ai instituţiei, s-au luptat să scape de grupul de balerini străini, aduşi în urmă cu câţiva ani de coregraful Johan Kobborg.
Ministrul a tot încercat să împace cele două tabere, dar fără succes.
În cele din urmă, după proteste şi spectacole anulate la opera bucureşteană, premierul i-a solicitat, miercuri, demisia lui Vlad Alexandrescu.
De aici a urmat un schimb de mesaje pe reţelele de socializare.
Ministrul şi-a anunţat demisia pe Facebook, printr-o scrisoare adresată premierului în care susţinea că reformele pe care le-a iniţiat în cultură s-au lovit de rezistenţă opacă la schimbare şi de ostilitate.
În acest moment, au apărut noi proteste, de această dată de susţinere faţă de Vlad Alexandrescu.
În Vinerea Mare, ministrul culturii mulţumea tuturor pentru sprijin, tot pe Facebook şi anunţa că a stabilit cu premierul să demisioneze după Paşte.
Pacea nu a durat prea mult, pentru că ieri a apărut în Revista 22 o altă scrisoare publică, în care Vlad Alexandrescu susţinea că, de fapt, a fost nevoit să plece pentru că a deranjat diverse grupuri de interese, cum ar fi cele de la Roşia Montană pe care a inclus-o în patrimoniul UNESCO sau cele de la Casa Nanu-Muscel din Bucureşti, unde a oprit lucrările de demolare, acţiuni în urma cărora mai multe persoane importante, inclusiv un coleg din guvern, au încercat să-l intimideze.
"Prin multe decizii şi acţiuni ale mele am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat în Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă. Apoi, am fost convocat la ASE la o şedinţă de 'înfierare', condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate. Faptul că, în mai multe şedinţe de Guvern, m-am pronunţat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii şi că am reuşit să împiedic adoptarea pachetului de acte normative propuse de ministrul Curaj, adoptare care ar fi însemnat amânarea cu aproape un an a retragerii oricărui titlu, mi-a adus o adversitate rece a acelor miniştri care erau implicaţi", susţinea Vlad Alexandrescu în scrisoare.
Şeful executivului a răspuns, tot pe Facebook, reproşându-i ministrului culturii că nu l-a informat despre problemele cu care susţine că se confrunta.
Dacian Cioloş a mai precizat că nimeni nu e proprietarul reformelor şi a promis îi va cere viitorului ministru să continue ce a început predecesorul său.