Vizita oficială a Papei Francisc în România, la final
Vizita oficială, în România, a Papei Francisc, s-a încheiat cu puţin timp în urmă, cu o ceremonie de rămas bun, oficiată pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.
Articol de Radiojurnal, 02 Iunie 2019, 19:58
Au fost trei zile intense, marcate de întâlniri cu încărcătură istorică şi simbolică, la care au luat parte, în total, peste 500.000 de oameni.
Prima zi a vizitei Sanctităţii Sale a fost dedicată Bucureştiului. În cea de-a doua, Sfântul Părinte s-a aflat în cel important loc de pelerinaj al comunităţii catolice din România, Şumuleu-Ciuc, iar, mai apoi, în importantul centru cultural şi religios care este Iaşiul.
În cea de-a treia şi ultima zi a călătoriei sale în ţara noastră, Papa Francisc a fost la Blaj, unde, pe Câmpia Libertăţii, a beatificat şapte episcopi greco-catolici martiri, ce au suferit în închisori în timpul regimului comunist din România.
Vasile Aftenie, Traian Frenţiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu au fost beatificaţi, astăzi, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj de Papa Francisc, într-un moment solemn.
Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost acela în care moaştele episcopilor Vasile Aftenie, Iuliu Hossu şi Ioan Bălan au fost aduse de strănepoţii episcopilor Tit Liviu Chinezu şi Ioan Suciu, pentru a fi prezentate Suveranului Pontif.
În mesajul pe care el l-a rostit cu prilejul Liturghiei de beatificare a făcut referire la unitate şi libertate, două valori care ne pot duce mai departe, în acest mileniu aşezat sub semnul speranţei.
Papa Francisc: Îi avem în minte în mod deosebit pe cei şapte episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să-i proclam Fericiţi, acum. În faţa persecuţiei aprige din partea regimului, ei au dat dovadă de o credinţă şi de o iubire exemplară pentru poporul lor. Cu mare curaj şi tărie interioară, au acceptat să fie supuşi la o dură detenţie şi la tot felul de cruzimi, decât să-şi renege apartenenţa la biserica lor cea iubită. Aceşti păstori martiri ai credinţei au recâştigat şi au lăsat poporului român o moştenire preţioasă, pe care o puteţi sintetiza în două cuvinte: libertate şi milostivire.