Vizită la Bucureşti a adjunctului secretarului de stat american, Antony Blinken
România şi alţi parteneri est-europeni trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA şi al celorlalţi parteneri NATO de a veni în apărarea unui aliat în cazul unei agresiuni, a afirmat adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken.
Articol de Carmen Gavrilă, 09 Mai 2016, 08:03
Declaraţia a fost făcută, ieri, la Bucureşti, la o întâlnire cu presa, după întâlnirile pe care demnitarul american, aflat într-un turneu european destinat pregătirii summitului NATO de la Varşovia, din luna iulie, le-a avut cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Dacian Cioloş.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi Carmen Gavrilă, Antony Blinken a lăudat modelul românesc al luptei împotriva corupţiei.
Antony Blinken a declarat că iniţiativa pentru reasigurarea europeană permite SUA să aibă o a treia brigadă în Europa, cu peste 4.000 de soldaţi prezenţi prin rotaţie în Europa, inclusiv în România, tot timpul anului.
"Cred că aţi văzut, în cazul Ucrainei, care nu este membră NATO, angajamentul nostru şi al unor ţări europene pentru a restaura suveranitatea teritorială, pusă în pericol de Rusia. În cazul unei ţări NATO, potrivit articolului 5 al Tratatului Alianţei, nu am nici un dubiu că vom respecta angajamentul de apărare, la fel şi alţi aliaţi", a menţinat Antony Blinken.
Antony Blinken a mai spus că românii au arătat clar în ultima vreme că nu mai tolerează corupţia, iar politicienii trebuie să răspundă în consecinţă la această cerere populară.
"Această dorinţă puternică a românilor de a scăpa de corupţie, de a avea un guvern deschis şi transparent este vizibilă, iar liderii politici trebuie să reacţioneze la acest lucru, dacă vor să aibă succes. SUA admiră lupta împotriva corupţiei din România, iar în special DNA a avut mult succes. Investigaţiile, condamnările au avut impact semnificativ, dar aceasta este doar o parte din răspuns. E nevoie de timp pentru a schimba administraţia, pentru a face guvernul mai deschis, mai transparent. Acesta este modul sistemic de prevenţie a corupţiei, nu doar prin identificarea cazurilor de corupţie, anchetarea şi acţionarea lor în judecată", a susţinut oficialul american.