"Vizita în Statele Unite a fost un câştig pentru ambele ţări"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la sosirea în România că vizita pe care a făcut-o în Statele Unite ale Americii a avut ca obiectiv stabilirea unui nou cadru legislativ, o nouă etapă de colaborare între cele două ţări şi o colaborare cu NATO.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Septembrie 2011, 13:01
"Vizita în SUA a avut ca obiectiv finalizarea unei munci de creare a cadrului legislativ bilateral care să permită aşezarea relaţiei româno-americane pe o nouă treaptă a colaborării bilaterale, dar şi în interiorul structurilor din care ambele ţări fac parte, în mod deosebit din NATO", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a subliniat că vizita de lucru în SUA s-a finalizat cu semnarea Acordului privind amplasarea scutului antirachetă, în România şi cu adoptarea Declaraţiei de parteneriat strategic între SUA şi România.
"Cu ocazia acestei vizite s-a semnat un document extrem de important pentru securitatea naţională şi s-a adoptat o declaraţie legată de Parteneriatul strategic pentru secolul XXI între SUA şi România. Acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA pe teritoriul României este un acord, care prin conţinutul său, odată transpus în practică, face ca nivelul de securitate al României să fie cel mai înalt din toată istoria acestei ţări, a declarat acesta.
Traian Băsescu a subliniat că România, prin amplasarea acestui scut pe teritoriu ei, este, pentru prima dată, protejată.
"Pentru prima dată România este protejată de un sistem antirachetă, care pune cetăţenii ei, instituţiile, economia românească în deplină siguranţă. Amplasarea sistemului de apărare antirachetă balistică pe teritoriul României nu este doar în folosul României, ci este în egală măsură o valoare câştigată pentru securitatea naţională a SUA, dar şi pentru statele europene. Obiectivul nostru este ca în timp această construcţie de securitate bilaterală să devină parte a sistemului antirachetă al NATO", a spus şeful statului.
El a mai anunţat că în momentul în care se va conveni cu Departamentul de Stat, atât în România cât şi în Statele Unite, acest acord va fi făcut public
" Imediat ce vom conveni cu partenerii americani că acordul poate fi făcut public, negociatorul şef al acestui acord, dl secretar de stat, Bogdan Aurescu, va da public toate explicaţiile pe fiecare clauză a acordului. Nu vreau să-l fac unic responsabil de ceea ce eventual o să fie criticabil. Bogdan Aurescu a acţionat în baza unui mandat scris şi aprobat de mine. Deci, îmi asum alături de el viitoarele critici, atâtea câte vor fi, dacă vor fi. S-ar putea să am şocul să constat că îl aplaudaţi" a promis Traian Băsescu
Tot în această vizită a delegaţiei României, condusă de preşedintele Traian Băsescu în SUA, a mai fost adoptată Declaraţia comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI, despre care, şeful statului a afirmat că reprezintă un document politic, "care fixează liniile parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite pentru următoarele decade".
Documentul adoptat la nivel de şefi de state a fost semnat de preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Barack Obama şi de vicepreşedintele Biden.
Promisiuni pentru acordarea vizelor
Despre sistemul de acordare a vizelor pentru cetăţenii români, preşedintele a mai spus că a primit asigurări din partea omologului său american că va susţine modificarea legii privind acordarea vizelor.
"Obiectivul pe care l-am atins prin acest document este acela că se balansează parteneriatul militar, parteneriatul de securitate, cu multe alte zone de interes comun şi voi menţiona câteva: una este, desigur, Visa Waiver, iar, chiar în Declaraţia de parteneriat strategic pentru secolul XXI este menţionat faptul că preşedintele Barack Obama îşi asumă susţinerea modificării legii pentru acordarea vizelor", a spus acesta.
Traian Băsescu a mai declarat, la întoarcerea în ţară, că în urma acestei vizite, ambele ţări au avut de câştigat şi a subliniat că "acordul pentru amplasarea unui sistem de apărare împotriva rachetelor balistice, al SUA pe teritoriul României, este primul document juridic, care menţionează parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite".
Şeful statului a încheiat declaraţiile oficiale atrăgând atenţia asupra faptului că structura delegaţiei pe care a condus-o în această vizită a fost stabilită strict pentru obiectivele propuse.
"Şi o ultimă menţiune cu privire la vizită, cred că observaţi şi structura delegaţiei, ea a fost aleasă, definită strict pentru atingerea obiectivului vizitei şi în cursul vizitei, delegaţia s-a întâlnit cu preşedintele Obama, cu vicepreşedintele Biden, cu noul director al CIA, generalul Petraeus, un prieten al României, ca de altfel şi vicepreşedintele Biden, cu noul secretar al Apărării, domnul Panetta, un alt prieten al României, cu congresmenii, care s-au constituit în comitetul de prietenie România-Statele Unite şi care vor vizita în octombrie România şi, de asemenea, întâlniri la Departamentul de Stat, întâlnire pe care a avut-o domnul ministru Baconschi, cu ocazia semnării acordului privind amplasarea elementelor de scut antirachetă", a mai spus şeful statului, promiţând că săptămâna viitoare întenţionează să susţină o conferinţă de presă pe această temă.