Vizita FMI în România. Ziua a doua
O misiune a FMI condusă de Jeffrey Franks se află la Bucureşti timp de două săptămâni pentru a evalua modul cum România şi-a îndeplinit obiectivele asumate în acordul stand-by de împrumut.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 27 Iulie 2010, 09:20
Discuţiile între reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi autoritãţile române continuã, marţi, la Ministerul Finanţelor, dupã ce luni, misiunea FMI s-a întâlnit cu experţii Bãncii Naţionale.
Experţii FMI şi cei ai Comisiei Europene au discutat la Ministerul Finanţelor Publice pe marginea rectificãrii bugetare pe acest an, precum şi despre construcţia bugetarã a anului viitor.
Urmãtoarea tranşã depinde şi de respectarea graficului privind reducerea arieratelor.
În negocierile anterioare, pãrţile au stabilit cã în 2012 bugetul României trebuie sã înregistreze un deficit de numai 3% din PIB.
În paralel, o altã echipã a FMI, coordonatã de şeful misiunii, Jeffrey Franks, a purtat convorbiri la Banca Naţionalã a României.
FMI, mai optimist decât BERD
FMI va revizui în perioada urmãtoare prognoza privind scãderea PIB al României pe 2010, în prezent de 0,5%.
Jeffrey Franks a spus cã previziunea Fondului privind evoluţia PIB în acest an este mai optimistã, comparativ cu cea a BERD, care a previzionat o reducere a PIB cu 3%.
"Aş spune cã previziunile BERD sunt foarte pesimiste. Eu nu aş fi aşa de pesimist. Sunt câteva reforme care merg foarte bine şi altele care ar trebui accelerate. Este adevãrat cã trebuie sã continuãm cu reforma sistemului de pensii, care a fost întârziatã cu câteva luni, situaţie în care se aflã şi implementarea legii salarizãrii unice, dar, în general, au fost fãcute multe progrese în ultimele luni".
El a spus cã principala provocare pentru FMI va fi sã întoarcã trendul economiei României, astfel încât aceasta sã iasã din recesiune.
În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat cã existã domenii unde "lucrurile se mişcã foarte bine", dar sunt şi sectoare în care procesul de reformã trebuie accelerat, cum ar fi reforma pensiilor, legea salarizării unice.
Per total însã s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni", a continuat oficialul FMI.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusã de Jeffrey Franks, se aflã la Bucureşti pânã la 4 august, pentru evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit condiţionalitãţile din Acordul stand-by, semnat în mai 2009.
Aceasta este a şasea evaluare a Fondului Monetar Internaţional.
Programul de asistenţã financiarã pentru România, în valoare de peste 20 miliarde euro, a început în 2009, şi este susţinut de FMI cu 13,6 miliarde euro, Comisia Europeanã, cu 5 miliarde euro, şi Banca Mondialã, 1 miliard euro.
Pânã în prezent, România a primit 10,7 miliarde euro, de la FMI, 2,5 miliarde, de la UE, şi 300 milioane euro, de la Banca Mondialã.