Violeta Alexandru: Solicit românilor să nu mai lucreze la negru
Ministrul Muncii a făcut apel la cetăţeni să nu mai lucreze la negru pentru a putea beneficia de ajutorul statului în asemenea cazuri de criză şi a cerut angajatorilor să plătească în cel mult trei zile banii agajaţilor.
Articol de Atena Teognoste, 24 Aprilie 2020, 14:43
Peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin măsura şomajului tehnic, în perioada 16-31 martie, a anunţat astăzi ministrul Muncii, Violeta Alxeandru.
La această cifră se adaugă alţi 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează ca PFA, întreprinderi familiale sau prin contracte cu drepturi de autor.
Violeta Alexandru a atras atenţia companiilor să nu folosească la muncă angajaţii trimişi în şomaj tehnic.
De asemenea, s-a constatat fenomenul muncii la negru. Ministerul Muncii va face controale în acest sens.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că au existat întârzieri în plata acestor indemnizaţii, însă pentru luna aprilie a dat asigurări că există deja fondurile necesare.
Ministrul Muncii a făcut apel la cetăţeni să nu mai lucreze la negru pentru a putea beneficia de ajutorul statului în asemenea cazuri de criză şi a cerut angajatorilor să plătească în cel mult trei zile banii agajaţilor.
Violeta Alexandru: Profit de ocazie să transmit două mesaje. În primul rând, le solicit românilor să nu mai lucreze la negru. Să lucreze cu forme legale. Am cerut Inspecţiei Muncii să-şi regândească planul de control după această criză şi să găsim toate căile posibile, fără abuzuri, prin care să ne asigurăm că se lucrează cu forme legale.
Ministrul Muncii a mai declarat că au existat şi unele nereguli, precizând că ulterior se vor face controale de către instituţiile abilitate.
Violeta Alexandru: Se vor face însă verificări ulterior de către instituţiile statului, care au mandat să verifice cheltuirea banilor publici Avem semnale şi nu o să mă feresc să o spun, de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, în unele situaţii angajatorii au cerut angajatorilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat.