Vin alegerile. Cum îşi desemnează partidele candidaţii?
Partidele politice îşi caută cei mai buni candidaţi pentru marea confruntare cu electoratul din 9 decembrie. Societatea civilă cere criterii stricte pentru desemnarea candidaţilor.
Articol de Amalia Bojescu, 11 Septembrie 2012, 10:10
Partidele politice au început pregătirile pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Atât formaţiunile de la putere, cât şi cele din opoziţie, au ca prioritate acum, în interiorul propriilor alianţe, împărţirea colegiilor de la Senat şi Camera Deputaţilor.
Operaţiunea trebuie încheiată până în 30 octombrie întrucât, potrivit "Calendarului alegerilor" publicat în Monitorul Oficial, acesta este termenul-limită pentru depunerea candidaturilor.
Principiul parităţii la USL
În tabăra puterii cele două alianţe care compun USL îşi vor împărţi locurile după principiul parităţii, aşa cum s-a întâmplat la locale.
Sigur este faptul că parlamentarii care au deja mandat îşi păstrează colegiile.
Preşedintele social-democrat Victor Ponta spune că săptămâna aceasta vor fi definitivate negocierile.
"Scopul principal, fundamental, al USL, de a lua împreună un scor extraordinar de bun. S-a realizat la locale şi se va realiza, în mod sigur, şi la parlamentare. Pe legea actuală în mod sigur vom avea majoritatea absolută în viitorul parlament", a spus Ponta.
Liberalii vor negocia colegiile cu partenerii conservatori.
PNL are de clarificat însă situaţia parlamentarilor veniţi în partid şi care nu au vechimea de doi ani, cerută de statut pentru a candida.
Fără traseism politic
De cealaltă parte a eşicherului politic, partidele de dreapta încearcă o regrupare în jurul PDL.
Problema traseismului politic trebuie rezolvată şi la nivelul Alianţei România Dreaptă.
Toţi candidaţii alianţei vor trece prin filtrul Comisiei de etică.
"Conform principiilor pe care noi i le-am impus în constituirea alianţei, şi unul din principii este de neacceptare a traseismului politic, nu pot fi reprezentanţi ai Alianţei România Dreaptă", a spus prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda.
Foştii parteneri de guvernare ai PDL, cei de la UDMR merg singuri în competiţia electorală.
Candidaţii Uniunii vor fi desemnaţi în baza unor alegeri interne până la începutul lunii octombrie.
Candidaţi integri pentru câştigarea încrederii cetăţenilor
Mai multe organizaţii neguvernamentale au publicat o "Scrisoare pentru un Parlament al cetăţenilor", în care partidele sunt invitate să prezinte public criteriile de desemnare a candidaţilor, pentru că, se arată în document, numai prezenţa în Parlament a unor actori politici integri, care au capacităţi profesionale solide, va putea reda încrederea cetăţenilor în această instituţie.