Viena nu se grăbește cu luarea unei decizii privind admiterea completă a României în Schengen
Ministrul de Interne al Austriei a transmis că Viena nu se grăbeşte cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acum Schengen parţial.
Articol de Oana Bâlă, 05 Martie 2024, 09:03
Ministrul de interne, Cătălin Predoiu, a adus din nou argumente la Bruxelles că România merită să fie admisă complet în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, nu doar cu frontierele maritime şi aeriene.
Dar omologul său austriac a transmis că Viena nu se grăbeşte cu luarea unei decizii în ceea ce priveşte graniţele terestre, preferând să vadă cum funcţionează acum Schengen parţial.
România are însă susţinerea deplină a Belgiei, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii.
Declaraţiile au fost făcute la Bruxelles, unde continuă şi marţi Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.
Preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene va continua să lucreze pentru o aderare deplină a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene, a declarat ministrul de interne al Belgiei, Annelies Verlinden, după încheierea primei zile a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles.
"Am evaluat decizia foarte importantă, adoptată în decembrie anul trecut, care va conduce la ridicarea controalelor la frontierele interne, aeriene şi maritime în România şi Bulgaria, începând de la 31 martie. Vă pot asigura că preşedinţia belgiană va continua să lucreze pentru o aderare deplină la Schengen, în concordanţă cu recomandările Comisiei", a spus Annelies Verlinden.
România a redus migraţia cu 60%
România va consolida Spaţiul Schengen şi nu este deloc corect să avem în continuare doar o integrare parţială în acest spaţiu european de liberă circulaţie, a declarat ministrul de interne, Cătălin Predoiu, şi a subliniat că ţara noastră este pregătită să coopereze pentru protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale.
"România a redus migraţia cu circa 60% anul trecut. Spre exemplu, pe graniţa cu Serbia, datorită unui program-pilot, am redus migraţia la aproape de zero. Doar 40 de persoane au trecut graniţa ilegal anul trecut. Aşa că, dacă ne uităm la situaţia din teren, vedem că România ar putea întări zona Schengen şi nu este corect deloc să fim doar parţial integraţi în Spaţiul Schengen", susține Cătălin Predoiu. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 5 martie).