VIDEO Ziua Naţională, marcată prin cea mai mare paradă militară
Două mii de militari români şi, în premieră, soldaţi din forţele armate ale Statelor Unite, Franţei, Poloniei şi Turciei au defilat pe sub Arcul de Triumf.
Articol de Radio România, 01 Decembrie 2013, 10:45
La Bucureşti, s-a desfăşurat duminică, la Arcul de Triumf, parada militară de Ziua Naţională a României.
Este cea mai importantă manifestare de 1 Decembrie organizată până acum: două mii de militari români şi, în premieră, soldaţi din forţele armate ale Statelor Unite, Franţei, Poloniei şi Turciei defilează pe sub Arcul de Triumf.
La paradă asistă preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi, în calitate de invitat special, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Parada de 1 Decembrie a început în zona Arcului de Triumf din Bucureşti cu prezentarea gărzii în faţa oficialilor - cu salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi salutul gărzii, după care s-a intonat imnul de stat.
În memora eroilor din cele două războaie mondiale şi din teatrele de operaţii au fost păstrate câteva momente de reculegere.
AUDIO Parada militară transmisă în direct la Radio România Actualităţi de Radu Dobriţoiu şi Bogdan Silviu Răducanu
În continuare, au depus coroane de flori preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, prim-ministrul Victor Ponta, însoţit de ministrul apărării, Mircea Duşa, ministrul afacerilor Interne, Radu Stroe, şi vicepremierul Gabriel Oprea.
VIDEO Paradă militară cu ocazia Zilei Naţionale a României. Sursa: Alexandru Dolea.
Parada propriu-zisă a fost deschisă de defilarea drapelului naţional pe deasupra Arcului de Triumf la bordul unui elicopter IAR-330 Puma in dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), comandat de generalul de flotilă aeriană Cristinel Ion, comandantul Flotilei 90 de la Statul Major al Forţelor Aeriene.
Foto.Alexandru Dolea
FOTO: Mugur Mihăiţă. Parada militară
Comandatul paradei din acest an este generalul de brigadă Tomiţă-Cătălin Tomescu, locţiitorul şefului Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major General, structura care organizează, an de an, parada militară.
Generalului Tomescu i-a urmat purtătorul Drapelului de Luptă al Statului Major General şi purtătorii steagurilor de identificare ale Forţelor Terestre, Aeriene, Navale şi al Comandamentului Logistic Întrunit.
Dispozitivul de defilare a fost constituit din blocuri de paradă organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază.
Foto.Alexandru Dolea
O premieră a constituit-o defilarea a patru detaşamente de militari din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia şi Turcia.
La parada militară a fost prezentă şi Asociaţia Tradiţia Militară, cu un detaşament care poartă uniformele şi echipamentul de campanie ale Armatei Române din timpul Primului Război Mondial, cu decoraţii militare originare.
Cei prezenţi au putut urmări şi aeronavele militare care au survolat piaţa, tip Hercules, Spartan, dar şi aeronavele de luptă MIG 21 LanceR.
La final, Regimentul 30 Gardă Mihai Viteazul a prezentat exerciţii demonstrative de mânuire a armamentului, denumite generic DRILL-TEAM.
Manifestările cu ocazia Zilei Naţionale a României continuă, iar spre seara, militarii Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul se vor retrage cu torţe pe traseul Cercul Militar Naţional - Bulevardul Timişoara.