VIDEO România, stabilă macroeconomic
Într-un interviu acordat marţi, postului public de radio, preşedintele Traian Băsecu a declarat că România şi-a restabilit echilibrele macroeconomice, dar a subliniat că trebuie să se ţină cont că ţara noastră este "încă fragilă".
Articol de Simona Mihăescu, 02 August 2011, 15:17
Şeful statului a spus că sacrificiile făcute de români, ca plătitori ai acestei crize, au făcut ca în ciuda unor "campaniile de denigrare, de intoxicare ", România să devină stabilă din punct de vedere macroeconomic.
"Realitatea este că urmare a sacrificiilor pe care le-au făcut românii, pentru că ei au fost plătitorii principali ai acestei crize, România şi-a restabilit echilibrele macroeconomice. Nu o să le explic pentru că bănuiesc că sunt mult prea tehnice, dar putem considera că suntem pe un trend de reducere a deficitului bugetar, deci împrumutăm de pe piaţă mai puţini bani ca să plătim salariile, pensiile, decât am împrumutat în 2009-2010 şi obiectivul este ca anul viitor să împrumutăm mai puţin, în aşa fel încât să nu mai fim atât de dependenţi de tot ce se întâmplă în exterior din punct de vedere al plăţii salariilor, a datoriilor ş.a.m.d.", afirmat Băsescu.
România, încă fragilă
El a arătat că faţă de alte ţări cum ar fi Italia, Spania, Irlanda, Portugalia şi Grecia, ţara noastră se poziţionează mai bine la capitolul macroeconomic, dar a avertizat că " România este încă fragilă"!
"Stă mai bine din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice şi al nevoilor de a împrumuta bani de pe pieţe externe. În acelaşi timp, însă, şi semnalul meu şi mesajul FMI este, atenţie!, România este încă fragilă! Şi o să vă dau o explicaţie: au fost câţiva politicieni care au aflat şi nu este niciun secret că România a reuşit să facă venituri cu 451 de milioane de lei mai mult decât a fost planificat. De asemenea, România a reuşit să cheltuiască mai puţin cu aparatul de stat, cheltuieli materiale plus cheltuieli cu forţa de muncă, 1 miliard - 1,4 miliarde. Asta înseamnă în total 2 miliarde de lei, de roni", a explicat Traian Băsescu.
Întrebat despre posibilitatea de creştere a salariilor, preşedintele a susţinut că discuţiile au pornit tocmai de la faptul că există o economie de aproape două miliarde de lei, care ar putea fi folosiţi fie pentru creşterea salariilor bugetarilor, fie pentru fondul de pensii.
"Sigur, de aici a pornit marea discuţie. Putem mări salariile. Nu este corect spus mărit, putem da înapoi bugetarilor câteva procente imediat.(...)...cei care au lansat zvonurile legate de acest subiect au uitat să spună că România trebuie să completeze deficitul de la fondul de pensii care nu e de două miliarde, cât avem în plus pe semestrul I, este de 14,2 miliarde de lei", a atrs atenşia şeful statului.
"Dacă am făcut o economie pe semestrul I, de ce să nu utilizăm cele două miliarde pentru a acoperi din această gaură uriaşă de la fondul de pensii, care e 14,2 miliarde de lei, repet", a accentuat Băsescu.
Revenirea salariilor bugetarilor, poate din 2012
Preşedintele a mai spus că va încerca să îndeplinească promisiunea de a acoperi banii bugetarilor de la 1 ianuarie 2012, dar a făcut precizarea că România este într-o situaţie dificilă şi orice mişcare greşită o poate dezechilibra.
"Ştim de unde am împrumutat bani deja să ţinem deficitul acoperit cu banii împrumutaţi, putem plăti pensiile, putem plăti salariile, dar orice mişcare greşită poate fi asemănată cu greşeală unuia care merge pe o sârmă. România este în această situaţie de a merge pe sârmă, cu atenţie, fără populisme, cu pragmatism şi cu responsabilitate. Dvs credeţi că eu sau premierul Boc n-am fi bucuroşi să spunem "dăm mărire 10%, 15%, 30% la pensii, la salarii". Orice om politic ar vrea să facă treaba asta. Marea problemă este ziua de mâine", a mai explicat şeful statului.
El a dat asigurări că susţine refacerea salariilor bugetarilor şi consideră că acest lucru drept o dovadă de solidaritate şi corectitudine a guvernului faţă de proprii cetăţeni.
"Sunt totuşi 1,2 milioane de oameni care au suportat cel mai dramatic factura restrângerii cheltuielilor în 2010 şi în 2011. Nu putem să spunem "am uitat de voi", dar ne trebuie garanţia stabilităţii veniturilor bugetului de stat ca să nu mai fim în situaţia din 2008 când s-au mărit sporuri, salarii şi toate, şi pe urmă n-am mai avut venituri în buget să plătim ce s-a angajat în 2008", a amintit Băsescu.
Referinde-se la creşterea economică, Traian Băsescu a susţinut că motorul principal unei creşteri economice îl reprezintă investiţiile şi nu consumul, criticându-l astfel pe fostul premier Tăriceanu.
"Teoria din timpul Guvernului Tăriceanu - creştere economică prin consum - s-a dovedit un dezastru pentru români şi nu numai pentru români. ealizator: Nu neapărat şi nu 100%. Adică consumul este un motor economic.(...) Dezvoltarea este, investiţiile sunt..., trebuie să fie de acum principalul motor economic şi consumul să acompanieze investiţiile", a răspuns el.
Economatele, măsură populistă
Întrebat de moderator dacă a simţit că există presiuni pentru promovarea de măsuri populiste pentru anul viitor, care va fi an electoral, Băsescu a răspuns că "sigur că da", aducând ca exemplu declaraţiile unor politicieni , care anunţau deschiderea economatelor.
"Sigur că da. Nu vedeţi declaraţiile politicienilor? Care deschid economate, care măresc salariile fără să spună că s-a creat spaţiu fiscal de două miliarde, dar nu spun că avem 14,2 miliarde de împrumutat pentru fondul de pensii. Deci aaceşti politicieni mint. Or, eu, ca şef al statului, care înţeleg foarte bine că dacă ne întoarcem în situaţia de a împrumuta mai mult decât am împrumutat, la situaţia din 2009 - 2010, va fi mult mai rău decât a fost în trecerea prin această criză. Deci, cu orice preţ, România nu trebuie să se mai întoarcă la dezechilibrele macroeconomice pe care le-a avut în perioada 2009 - 2010. Cu orice preţ politic.(...)Am etichetat-o de la bun început ca fiind populistă, pentru că ea nu poate ţine. Deci, acum, să spunem, găseşti nişte furnizori care îţi dau direct. Am mai văzut experienţa asta - s-au închis magazinele a doua zi după alegeri şi cred că a venit timpul ca politicienii să nu mai păcălească românii", a argumentat el.
Sănătatea, subfinanţată
Întrebat despre starea din sănătate, şeful statului a recunoscut că acest domeniu este subfinanţat dar a subliniat că dacă nu vor creşte contribuţiile la sănătate şi nu se va modifica legea nu vor putea fi vizibile înbunătăţiri în acest domeniu.
"Subfinanţarea din sistemul sanitar este o chestiune cronică care se va trezolva pe măsură ce, în România, cresc veniturile populaţiei şi se va putea mări contribuţia şi de asemenea, pe modificarea legii, " a accentuat Traian Băsescu în interviul acordat în exclusivitatea postului public de radio şi a estimat că starea din sănătate se va modifica în bine peste mai mult de 2 -3 ani