VIDEO România ajută din nou financiar Republica Moldova
România va ajuta financiar Republica Moldova prin două tipuri de acorduri: unul rambursabil şi altul nerambursabil.
Articol de Petruţa Obrejan, 22 Septembrie 2015, 14:45
Anunţul a fost făcut de premierul român, Victor Ponta, după şedinţa comună de guvern susţinută astăzi cu omologul său, Valeriu Streleţ.
Premierul Victor Ponta a anunţat astăzi la Neptun după şedinţa comună de Guvern cu omologul său de la Chişinău, Valeriu Streleţ că dobânda va fi de 1,5% - egală cu cea percepută Bucureştiului de creditorii internaţionali.
În paralel, vor continua proiectele menite să asigure independenţa energetică a Republicii Moldova, începute odată cu construcţia Gazoductului Iaşi -Ungheni.
După două ore de discuţii intense şi o agendă concretă, premierii Victor Ponta şi Valeriu Streleţ au decis continuarea proiectelor comune, proiecte ce vizează în principal interconectarea sistemelor naţionale energetice şi de gaze naturale, dar şi altele noi.
Premierul Victor Ponta a anunţat totodată acordarea unui împrumut rambursabil Republicii Moldova pe cinci ani, dar şi parafarea unui nou protocol adiţional la acordul dintre România şi Republica Moldova privind finanţarea nerambursabilă a unor proiecte viitoare.
"Există această prioritate strategică pentru România şi Moldova de a avea interconectarea sistemelor de energie. Este nevoie de fonduri pe care România le pune la dispoziţie, le pune şi Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile financiare creditori internaţionali care cred că această dezvoltare are o perspectivă pozitivă pe termen mediu şi lung", a arătat premierul român.
Premierul Valeriu Streleţ crede în necesitatea unor întâlniri periodice la nivel guvernamental, ca cea de la Neptun, şi mai ales în continuarea proiectelor energetice comune, proiecte care ar asigura o independenţă faţă de sistemul estic.
De asemenea, Valeriu Streleţ a salutat şi sprijinul financiar al statului român de 150 de milioane de euro.
"Va permite ţării mele să iasă din cercul vicios al dependenţei de o singură sursă de furnizare a acestor resurse energetice şi să se debaraseze de calitatea de ostatic al unui sistem care de mult este învechit şi ar trebui să oferim alternativa în vederea aprovizionării cu resurse energetice şi, cât ţine de noi, vom face tot posibilul ca să le accelerăm a declarat Valeriu Streleţ:
În încheiere, premierul Victor Ponta a susţinut importanţa continuării dincolo de Prut a reformelor şi menţinerea stabilităţii politice.
VIDEO Conferinţa comună