VIDEO Preşedintele solicită un procent mai mare din PIB pentru educaţie şi cercetare
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că implicarea studenţilor în elaborarea politicilor publice din educaţie este esenţială pentru ca istemul să devină mai performant şi mai activ.
Articol de Politica Romaneasca, 09 August 2016, 12:31
Prezent la deschiderea celei de a XI-a ediţii a Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România, care se desfăşoară la Galaţi, şeful statului a atras atenţia că o creştere a finanţării educaţiei nu va rezolva problemele acestui sector.
"Este uşor să identificăm problemele din sistemul nostru de educaţie. Mulţi le cunosc din interior, iar unele sunt foarte evidente, se văd cu ochiul liber, cum se spune. Diferenţa o va face însă atitudinea noastră, voinţa de a le rezolva, curajul de a asuma responsabilităţi şi lucrul împreună pe termen lung al tuturor - comunitatea şcolară, mediul academic, experţi, decidenţi şi autorităţi. Aceasta este abordarea pe care am propus-o pentru proiectul România Educată şi mă bucur că aud de la dumneavoastră abordări realiste, propuneri şi soluţii", a spus Klaus Iohannis în alocaţiunea sa.
Preşedintele Iohannis a menţionat şi faptul că educaţia şi cercetarea sunt subfinanţate.
"Faptul că educaţia şi cercetarea din România au fost subfinanţate în mod constant şi supuse unei aşa-numite 'reformite cronice' ştim cu toţii. Totuşi, creşterea finanţării, în sine, nu va rezolva problemele. Susţin deci alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educaţie şi cercetare, concomitent cu asumarea unui plan clar de investiţii şi priorităţi pe termen lung, respectat de toţi cei responsabili", a mai spus el.
Preşedintele a pledat pentru alocarea unui procent mai mare din PIB pentru educaţie şi cercetare concomitent cu asumarea unui plan de investiţii in învăţământ.
Președintele, despre recentele verdicte de plagiat
Potrivit redactorului RRA, Oana Bâlă, preşedintele României a făcut referire şi la recentele verdicte de plagiat în cazul unor doctorate şi a dat asigurări că va sprijini orice demers care va readuce corectitudinea şi valoarea în mediul academic.
"Lucrările de licenţă, tezele de masterat, dar şi lucrările din timpul anilor de studiu ar trebui, la rândul lor, să respecte o serie de norme clare, aplicate în mod consecvent în practica din mediul universitar. Astfel, am putea preveni cultura plagiatului încă din primii ani", a spus președintele.
VIDEO Alocuţiunea preşedintelui Klaus Iohannis