VIDEO Oprescu cere remedierea urgentă a pagubelor din Capitală
Cea mai afectată zonă, în urma protestelor din Capitală, a fost la Piaţa Unirii, unde s-au smuls şi incendiat obiecte de mobilier stradal.
Articol de Atena Teognoste, 16 Ianuarie 2012, 10:08
Comandamentul de Urgenţă al Capitalei s-a reunit luni dimineaţa, convocat de primarul general Sorin Oprescu.
El a cerut constructorilor şi directorilor din Primăria Capitalei să remedieze în cel mai scurt timp stricăciunile produse de protestatari în capitală.
El a prezentat şi bilanţul pagubelor, printre care se numără mai multe staţii RATB, semafoare, cabluri electrice, autoturisme şi gardurile metalice pe întreaga lungime a bulevardului I.C. Brătianu.
Edilul capitalei a precizat că a fost distrus pavajul pe opt străzi.
Sorin Oprescu a mai spus că nu a primit nicio cerere pentru autorizarea unui eventual protest, dar în cazul în care aceasta va fi formulată, o va aproba.
La acest comandament, pe lângă reprezentanţii instituţiilor din subordinea Primăriei Capitalei au luat parte şi reprezentanţi ai operatorilor de salubritate, ai ENEL, deţinătorilor de utilităţi şi ai constructorilor de drumuri.
Operatorii de salubritate au intervenit, încă de duminică noaptea, pentru a curăţa străzile din centrul Capitalei de resturile rămase în urma vandalizărilor şi distrugerilor produse.
Cea mai afectată zonă a fost la Piaţa Unirii, unde s-au smuls şi incendiat obiecte de mobilier stradal, cum ar fi bănci şi panouri publicitare.
Video Reuters: Proteste în Piaţa Universităţii
Foto: Agerpres
Au fost smulse gardurile care împrejmuiau spaţiile verzi şi s-au constatat şi alte distrugeri cum ar fi maşini incendiate, cauciucuri.
Foto: Agerpres
Sorin Oprescu, a prezentat bilanţul pagubelor provocate de protestarii violenţi.
Edilul capitalei le-a cerut celor responsabili să repare, pe cât posibil, stricăciunile provocate de aceştia.
El a făcut apel încă de duminică noaptea la calm şi a precizat că lucrurile trebuie susţinute civilizat şi fără violenţă.
Distrugerile provocate de tinerii violenţi se întind pe şase kilometri, de la Piaţa Universităţii la Parcul Tineretului.
Foto: Agerpres
Protestatari şi jandarmi, răniţi
54 de persoane au fost rănite la protestul din capitală, arată un ultim bilanţ al Ambulanţei şi SMURD.
Medicul coordonator, Alice Grasu, de la Ambulanţa Bucureşti , a declarat pentru Radio România Actualităţi, că dintre acestea, 20 au fost deja internate la Spitalul Universitar de Urgenţă şi la Spitalul Floreasca.
Dintre cei internaţi, patru sunt jandarmi care prezintă diverse traumatisme şi un bărbat care a suferit o fractură deschisă la unul dintre picioare.
În timpul incidentelor care au avut loc între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii au fost răniţi şi mai mulţi jurnalişti.
Violenţe în Bucureşti
În Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au desfăşurat, duminică după-amiază, proteste paşnice, care au fost tulburate, spre seară, de grupurile violente, înainte ca acestea să se regrupeze în Piaţa Unirii.
Începute ca mişcări de susţinere pentru fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, manifestaţiile s-au transformat în mişcări de protest faţă de actuala putere, iar principala revendicare a constitut-o demisia preşedintelui Băsescu şi a Guvernului.
Mitinguri de protest faţă de actuala putere au mai avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Iaşi, Craiova, Galaţi, Timişoara, Cluj, Braşov, reşiţa, Alba-Iulia, Drobeta Turnu-Severin.