VIDEO Opoziţia ia în calcul o grevă parlamentară
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, acuză "traficul" de parlamentari pe care îl face puterea şi susţine că, dacă partidele de la putere continuă cu abuzurile, parlamentarii opoziţiei iau în calcul retragerea din Parlament.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 20 Decembrie 2011, 13:08
Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că opoziţia ia în calcul retragerea din Parlament în condiţiile în care abuzurile Puterii vor continua şi nu vor fi respectate regulile parlamentare.
"Luăm în calcul retragerea din Parlament în condiţiile în care vor continua toate aceste atitudini ale puterii în care lipseşte orice dialog, în condiţiile în care normele Parlamentului nu vor mai fi respectate, în momentul în care abuzurile vor continua", a spus Crin Antonescu.
Deşi nu este partizanul ideii unei greve parlamentare, Crin Antonescu a spus că această opţiune poate fi pusă în aplicare şi nu trebuie să existe un prilej anume pentru ca opoziţia să facă acest lucru.
2012, anul dosariadelor şi al traficului de parlamentari
Liderul PNL a spus, în interviul acordat Radio România Actualităţi, că în anul 2012, care este un an electoral, actuala putere pregăteşte "o dosariadă" şi continuă politica de racolare a membrilor de la alte partide.
El a catalogat fenomenul recolărilor drept unul "imoral" şi a acuzat puterea că legitimează "traseismul politic".
"Vom asista la o dosariadă care va deveni cotidian şi la un târg de cumpărări şi de licitaţii de primari şi parlamentari. Singurul lucru bun pe care l-am avea de făcut ar fi să ne înscriem la UNPR , în opinia puterii", crede Crin Antonescu.
Liderul PNL a continuat să acuze puterea că foloseşte banii publici şi face presiuni "care implică amestecul politicului în justiţie", pentru a racola reprezentanţi ai opoziţiei.
Antonescu susţine că, în aceste condiţii, ar trebui să intervină şi societatea civilă.
"Singura speranţă vine dintr-o mobilizare a societăţii civile. E neapărat necesar să se audă cuvântul lor altfel vom asista la un război civil politic", este de părere liderul liberal.
Şansele moţiunii de cenzură, reduse
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, recunoaşte că şansele de a fi votată moţiunea de cenzură a opoziţiei pe tema comasării alegerilor, sunt reduse.
El a explicat că nu se aşteaptă ca "parlamentarii puterii să se răzgândească peste noapte" şi să se alăture demersului opoziţiei.
Antonescu a reiterat că USL nu este de acord cu comasarea alegerilor pentru că există pericolul de a fi afectată calitatea statului democratic.
Mai mult decât atât, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va crea confuzie în rândul electoratului. Dacă cele două scrutinuri se vor comasa, promisiunile vor fi încrucişate , iar unii candidaţi pentru Parlament se vor "agăţa de susţinerea unor primari", crede Crin Antonescu.
El a mai precizat în interviul acordat Radio România Actualităţi, că dacă puterea se grăbeşte să facă alegeri, ar trebui să se organizeze alegeri anticipate la primăvară şi să câştige cel mai bun.
USL sprijină revizuirea Constituţiei
Opoziţia va sprijini revizuirea Constituţiei pentru introducerea viitoarelor prevederi ale Acordului european de guvernanţă fiscală, doar dacă va avea un cuvânt de spus în privinţa mandatului de negociere al României, a afirmat liderul liberal, Crin Antonescu.
Preşedintele PNL a declarat că USL este deschisă dialogului pe acest subiect şi a adăugat că ţara noastră trebuie să fie atentă o dată cu negocierea clauzelor şi prevederilor unui astfel de acord.
"Nu poate face Europa, Uniunea Europeană, majoritatea ţărilor Uniunii Europene într-un fel şi România în altul. Trebuie să ne integrăm acestui flux, acestei direcţii şi, în sensul acesta, sigur că suntem realişti, suntem de acord să participăm, să stăm la masa redactării acestui acord, să vedem totuşi ce condiţii sunt acolo, ce putem eventual introduce, negocia favorabil pentru România sau mai puţin constrângător", a mai afirmat Crin Antonescu, invitat la Radio România Actualităţi.