VIDEO O posibilă creştere a salariilor şi pensiilor " în martie-aprilie"
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, susţine că în acest moment este prematură o discuţie despre mărirea salariilor şi a pensiilor şi că o asemenea problemă va putea fi discutată abia în martie-aprilie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Februarie 2012, 14:00
Mihai Tănăsescu a spus, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că la doar o lună de la adoptarea bugetului de stat, este prematură o discuţie despre mărirea salariilor şi a pensiilor.
"Astăzi, cel mai important lucru pentru România e să aibă creştere economică şi un număr al şomajului cât mai mic. O discuţie doar la o lună de la aprobarea bugetului pe această temă, o considerăm prematură", a spus Tănăsescu.
Se poate discuta despre mărirea salariilor şi a pensiilor, abia în lunile martie-aprilie, în funcţie de evoluţiile economice ale României în primele trei luni, a adăugat Mihai Tănăsescu.
"Putem vedea care sunt evoluţiile în lunile următoare, iar în luna martie -aprilie, după ce vedem cum se desfăşoară primul trimestru, să putem avea în vedere o asemenea discuţie", a punctat reprezentantul FMI pentru România.
El a adăugat că numai în condiţiile unei creşteri economice şi a unui mediu european mai prietenos se poate vorbi despre creşterea salariilor şi a pensiilor în acest an.
"Orice fel de stimul fiscal , fie că e o creştere a salariilor, a pensiilor, fie că este o reducere a taxării muncii este un element care poate să conducă, dacă există spaţiu fiscal, dacă există condiţii de creştere economică, dacă există un mediu european mai prietenos, să se întâmple în cursul acestui an", a spus Mihai Tănăsescu.
El subliniază că nu trebuie să pierdem din vedere faptul că Europa trece printr-o perioadă turbulentă nemaintâlnită şi că se confruntă cu o criză a datoriilor şi cu o percepţie negativă din partea investitorilor.
Economia românească este afectată indirect de aceste turbulenţe internaţionale, avertizează Tănăsescu.
Prudenţa, cuvântul cheie în România
Mihai Tănăsescu susţine că la sfârşitul săptămânii se vor cristaliza discuţiile privind prognoza de creştere economică a României, care va trebui făcută în funcţie de factorii internaţionali.
El a precizat că prudenţa trebuie să fie cuvântul de ordine în România şi că pentru o eventuală creştere a salariilor şi a pensiilor, trebuie să existe resurse financiare prioritizate.
În caz contrar, vor fi distruse toate eforturile făcute de români în ultimii ani, pentru a asigura stabilitatea economică a ţării
"Aş invita la foarte multă prudenţă când discutăm acest subiect, fiindcă eforturile făcute de milioane de români au condus ca România să fie privită ca o ţară stabilă, care înregistrează creştere economică şi aceste lucruri care s-au acumulat cu greu ar putea fi distruse într-o clipă", a declarat Mihai Tănăsescu în interviul acordat Radio România Actualtiăţi.
Premierul vorbeşte despre "o uşoară" recuperare salarială
Premierul Emil Boc a declarat luni că Guvernul ia în calcul o uşoară recuperare salarială în sectorul public şi o indexare a pensiilor, dar numai condiţionat de stabilitate şi creştere economică.
"Guvernul nu va deschide robinetul măsurilor populiste, pentru a periclita stabilitatea economică a ţării, chiar dacă suntem în an electoral. Iniţial, salariile din sectorul public vor fi îngheţate, la fel ca şi pensiile. Totuşi, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru, avem în vedere aplicare de majorări prudente la salarii şi pensii, mai târziu, în cursul anului", a declarat Emil Boc.
Premierul Emil Boc le-a cerut membrilor guvernului să acţioneze prudent pentru că menţinerea stabilităţii economice rămâne o prioritate.
Anunţul premierului a venit după ce vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde a spus că premierul a fost mandatat de coaliţie să negocieze cu FMI , mărirea salariilor şi a pensiilor.
"Membrii conducerii coaliţiei l-au mandatat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional, cu delegaţia FMI-ului de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a spus Frunzăverde după şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă.
El a precizat că sursa acestor măriri a salariilor şi pensiilor este bugetul de stat.