VIDEO Laszlo Borbely: Roşia Montană, un proiect politizat
Ministrul mediului, Laszlo Borbely a afirmat la Radio România Actualităţi că va aviza proiectul Roşia Montană după ce toate documentele de mediu vor fi avizate pozitiv.
Articol de Alina Dobrinescu, 05 Septembrie 2011, 15:56
László Borbély a afirmat, luni, la postul public de radio că în coaliţie nu s-a luat deocamdată o decizie cu privire la comasarea alegerilor.
"Noi credem că comasarea alegerilor este o problemă administrativă, după părerea mea, pentru că este vorba de cheltuieli într-adevăr. Lumea s-a cam săturat de atâtea campanii. Adevărul este că, dacă ne uităm din 2007 până în 2009, tot am stat în campanii electorale. Deci, din acest punct de vedere, din punctul de vedere al cheltuielilor este clar că ar fi cheltuieli mai puţine - şi acum eu zic, toate partidele sau formaţiunile politice, de exemplu, care au primari probabil că le convine mai mult ca primăriile, primarii care participă, de fapt, la campanie electorală să fie implicaţi. Sunt păreri şi pro şi contra. Părerile contra spun că "domnule, nu poţi să le amesteci, este altceva când este parlament, este altceva când votezi pentru locale". Noi, v-am spus în principiu, nu avem împotriviri mari - vorbesc de UDMR - în ceea ce priveşte comasarea alegerilor", a declarat ministrul mediului.
UDMR susţine un sistem mixt de votare
UDMR susţine un sistem mixt de votare, susţine László Borbély, iar în coaliţie urmează să se discute despre sistemul electoral, o decizie în acest sens urmând să fie luată sfârşitul lunii octombrie.
"Trebuie să clarificăm sistemul electoral. dacă mergem cu un sistem pur, în care cel care ia cele mai multe voturi câştigă, evident, este un sistem în care cel care este cel mai bun câştigă. În situaţia în care sunt două partide mari, poate fi un partid de 10 - 12 - 15% care să nu acceadă în Parlament pentru că rămâne pe locul doi la toate colegiile uninominale, şi nu este corect ca 10 - 15% din electorat să nu poată să îi aibă pe cei pe care i-au votat oameni în Parlament. Noi considerăm că un sistem mixt, care înseamnă şi colegii uninominale, care să demonstreze puterea celui care vine şi reprezintă comunitatea respectivă, dar şi o listă naţională, în care fiecare partid în Parlament trebuie să ai oameni care poate nu sunt aşa de bătăioşi la un colegiu uninominal, că acolo trebuie să ai, vorba aia, un discurs ca să convingi electoratul, dar este foarte folositor în Parlament", a punctat Borbély.
Vicepreşedintele UDMR a afirmat că în acest moment priorităţile Uniunii sunt legea minorităţilor, legea bugetului, precum şi legea asistenţei sociale, decizii care, cumulat, ar trebui să ducă la o stabilitate economică.
"Ar fi o lege (n.r. legea minorităţilor) care ar clarifica unele prevederi, care există şi acum, de a le clarifica mai bine şi ar fi un consiliu al minorităţilor, un consiliu al autonomiei culturale, care în probleme de educaţie, de cultură ar avea o putere de decizie, pentru că minoritatea respectivă ştie cel mai bine ce oportunităţi are în acest domeniu. De asemenea, legea bugetului este foarte importantă şi nu trebuie să aşteptăm, este situaţia cum este în economia mondială", a adăugat vicepreşedintele UDMR.
Taxa de poluare, înlocuită din 2013 cu un sistem de carte verde
În ceea ce priveşte taxa de poluare pe care trebuie să o achite proprietarii de maşini înmatriculate înainte de 2007, ministrul mediului a spus că aceasta a fost redusă cu 25%, iar decizia a fost luată împreună cu Uniunea Europeană şi Ministerul Justiţiei.
"Nu spun că este discriminatorie legea care este acum, spun că a fost o perioadă în anul 2008 când au trebuit să plătească taxă numai cei care aduceau din străinătate maşinile second hand, nu plăteau pentru cele care erau înmatriculate în România. Noi a trebuit să eliminăm această discriminare indirectă. Nu am putut să eliminăm decât - şi ne-am consultat, credeţi-mă, şi cu Uniunea Europeană, şi cu Ministerul Justiţiei, cu toată lumea - dacă am introdus această taxă la primă vânzare a unei maşini înmatriculate înainte de 2007, dar am redus taxa cu 25%, deci o să şi dăm banii înapoi celor care au plătit mai mult", a punctat ministrul Borbély.
De asemenea, ministrul Borbely a afirmat că din 2013 ar putea să apară un sistem de carte verde, iar taxa de poluare va fi plătită în funcţie de nivelul de poluare.
"Am deja o concepţie, dar probabil că nu putem, numai de la 1 ianuarie 2013, să instituim un sistem de carte verde. Care ce înseamnă? În fiecare an, o dată se duce proprietarul de maşini la cei care verifică această calitate a fumului care iese din ţeava de eşapament, noxele, aceste noxe dacă depăşesc o anumită valoare, nu mai poate să circule pe drumurile publice, trebuie să meargă la service şi să îşi facă maşina, şi plăteşte o anumită cotă, dar mult mai mică toată lumea. Dar, din păcate, în momentul actual a trebuit să clarificăm această discriminare indirectă şi să o rezolvăm şi să pregătim, s-ar putea să putem devansa această dată de 1 ianuarie 2013 şi atunci toată lumea ştie, dacă am o maşină mai veche, trebuie să merg sub o anumită limită, dacă merg peste, sau nu mai îmi dă voie să merg pe drumuri sau plătesc o taxă mai mare", a amintit ministrul.
Roşia Montană, un proiect "politizat"
Referitor la Roşia Montană, ministrul mediului a reafirmat că nu o să avizeze acest proiect decât atunci când va fi sigur că acesta nu va fi poluant pentru mediu.
"Ca ministru al mediului nu spun altceva decât am spus la preluarea mandatului, nu o să propun eu hotărâre de guvern pentru avizul de mediu până când nu sunt convins că acest proiect corespunde 100% prevederilor celor mai bune practici în UE şi nu va fi poluant pentru mediu. De ce spun acest lucru? E foarte simplu. Ce vrea să ştie cetăţeanul? Vrea să ştie următorul lucru, după ce s-a întâmplat, ştiţi foarte bine, ceea ce s-a întâmplat în 2000, la Baia Mare, care a fost o catastrofă ecologică şi trebuie să suflăm şi în iaurt după această catastrofă. Nu se compară. Deci, ceea ce a fost acolo, a fost cu totul altceva", a reiterat Borbély.
Referitor la declaraţiile preşedintelui PSD, Victor Ponta, care a afirmat că USL nu este împotriva acestui proiect, cu condiţia "renegocierii şi a desecretizării", ministrul Borbély a comentat că proiectul Roşia Montană este "politizat".
"Eu personal consider că statul român a greşit atunci când nu a clarificat poziţia statului român şi a tărăgănat timp de 14 ani. E foarte mult şi politizată această problemă, şi a devenit o simbolistică în discursul unora. Eu nu pot altceva, pentru că sunt şi ministru al mediului, că în ceea ce mă priveşte, eu trebuie să stau drepţi şi peste 2 ani, şi peste 10 ani, şi faţă de generaţiile care vin, şi nu pot să-mi dau numele în ghilimele pentru un asemenea proiect decât dacă sunt convins, dacă vreţi, 101%, că acest proiect nu va dăuna mediului", a conchis László Borbély.