VIDEO Îi recomand lui Boc "să pună covorul roşu" investitorilor
Călin Popescu Tăriceanu, şeful deputaţilor PNL a vorbit la Radio România Actualităţi despre criza datoriilor din Europa şi despre programele de austeritate din ţara noastră.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Octombrie 2011, 17:19
Călin Popescu Tăriceanu a comentat la postul public de radio afirmaţiile primului ministru, Emil Boc, conform cărora "românii suferă din cauza iresponsabilităţii din 2008 a PSD şi PNL; aceia au fost politicienii care au dus România pe marginea prăpastiei".
"Odată cu lansarea programului economic al Uniunii Social Liberale, nu s-a făcut niciun fel de promisiune. Nu ne-am angajat la niciun nivel de pensie, la niciun nivel de salariu minim, tocmai pentru că nu cred că, în ceea ce ne priveşte, populismul este o caracteristică. În schimb, când îl aud pe domnul Boc spunând lucrurile la care v-aţi referit, cu o dezinvoltură ameţitoare, nu pot să nu-mi aduc aminte că anul 2008 a consacrat un politician de opoziţie în persoana lui Emil Boc, care făcea promisiuni pe care vi le readuc aminte: că dacă vor câştiga alegerile, vor majora salariile profesorilor şi ale celorlalţi bugetari cu 50%", a comentat fostul premier.
În ceea ce priveşte actualul guvern, Tăriceanu a afirmat că "domnul Boc nu are nici cea mai mică calitate. El ar trebui să stea mititel, şi mai mic decât este, ascuns undeva, şi să tacă. Acum, în ceea ce priveşte politicile actualului guvern, austeritate, prudenţă, da, sunt absolut de acord că, într-o perioadă de criză, este nevoie de, hai să spunem, cumpătare, dacă vreţi, cu un termen generic. Însă, după cum vedem, la aproape trei ani de zile de când actualul guvern şi-a preluat mandatul şi a vorbit despre austeritate, cu gândul că aceste măsuri vor duce la relansarea economică, astăzi suntem în situaţia să constatăm că, după ce ni s-a predicat foarte mult, şi cu diferite argumente, pentru mine neconvingătoare".
Investiţiile publice, singura şansă a României să iasă din recesiune
Călin Popescu Tăriceanu a spus, de asemenea, că singura şansă a României să iasă din recesiune este să se facă investiţii publice.
"Dacă guvernul actual nu va înţelege că fără o infuzie masivă de capitaluri, de bani în economie, în investiţii publice, nu va accepta acest punct de vedere pentru a relansa economia, România nu are nicio şansă să iasă din recesiune. Deci, în perioadele de criză, când capitalurile private se tem să investească, se tem să plaseze bani în diferite oportunităţi, în diferite afaceri, este rolul statului să facă acest lucru".
Referitor la limita deficitului bugetar impusă de Fondul Monetar Internaţional şi de Uniunea Europeană, Tăriceanu crede că "o discuţie deschisă cu Comisia Europeană, privitoare la necesitatea limitării deficitului în limitele stabilite prin Tratatul de Maastricht, acum, este contraproductivă pentru ieşirea din recesiune" şi că "reţetele" pentru redresarea economiei sunt aceleaşi ca în cazul crizei economice din anii 1929-1933 "când planul pe care americanii l-au lansat, acel celebru "new deal", s-a bazat pe aceleaşi reţete, deci o infuzie masivă de capitaluri şi de cheltuieli de la buget cu care au reuşit să repună economia americană pe picioare şi evident, să încheie criza economică".
Cât priveşte scăderea investiţiilor directe, fostul premier a afirmat că este îngrijorător că "investiţiile străine în România scad de la an la an. Acest lucru se datorează, după părerea mea şi condiţiilor economice generale din lume, de criză, lucru care face ca aceste capitaluri, care sunt în general laşe, să caute plasamente mai sigure şi mai rentabile în alte părţi, însă aş spune o vină important o are şi guvernul care nu înţelege cât de important este să primeşti investitorii".
Referindu-se la plecarea fabricii Nokia din România, Tăriceanu i-a recomandat premierului "să cumpere cam 100 de metri de covor roşu şi de fiecare dată când vine câte un investitor să-i pună covorul roşu. Poate glumesc, dar dacă nu se vor face eforturi în acest sens, ca investitorii care sunt să-şi poată duce programele de investiţii la bun sfârşit".
"Este aproape criminal că România nu apelează la bani europeni"
Răspunzând la întrebarea realizatorului ce ar face, dacă ar fi prim-ministru în această perioadă, Călin Popescu Tăriceanu a spus că ar încuraja investiţiile străine şi ar folosi eficient fondurile europene. El a adăugat că este "aproape criminal ce se întâmplă, că România nu apelează la aceşti bani europeni".
A doua măsură pe care ar lua-o dacă ar fi premier în 2011 ar fi să ajute firmele româneşti să-şi crească cifra de afaceri, "să genereze locuri de muncă, să plătească impozite mai multe la stat, în aşa fel încât bugetul să aibă venituri mai consistente şi, în al treilea rând, aş reconsidera total relaţia cu Fondul Monetar Internaţional şi aş îndepărta acest fetişism, de care vă spuneam, al deficitului bugetar". De asemenea, a mai spus el, ar renegocia contractul cu FMI şi "s-ar alia cu Comisia şi Uniunea Europeană".
În încheiere, Tăriceanu a comentat ideea regionalizării, despre care a spus că "această temă este una parazită, pe care au introdus-o în dezbaterea publică, pentru a deturna atenţia cetăţenilor de la problemele reale".