VIDEO Deschiderea Târgului de Carte Gaudeamus 2018
Transmisie directă de la deschiderea Târgului de de Carte Gaudeamus 2018, organizat de Radio România.
Articol de Radio România Actualităţi, 14 Noiembrie 2018, 14:20
Bun găsit de la Romexpo, unde aşteptăm din moment în moment deschiderea celei de-a XXV-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus.
La panoul de onoare al târgului se află deja Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, domnul Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, dar şi preşedintele de onoare al actualei ediţii, academician Ioan Aurel Pop, preşedinte al Academiei Române.
Ne bucurăm ca şi la această ediţie să fie alături de noi ministrul culturii., George Ivaşcu, fiecare dintre invitaţi va spune câteva cuvinte pentru această a XXV-a ediţie, va fi amfitrionul acestei deschideri colegul nostru de la RRA, Cătălin Cârnu.
VIDEO Deschiderea Târgului Gaudeamus 2018:
După intonarea imnului Gaudeamus, aşteptăm cu emoţie ca toţi invitaţii târgului să spună câteva cuvinte şi începem deja live-ul cu deschiderea. Cătălin?
Realizator: Bună ziua, doamnelor şi domnilor! Bun găsit, distinşi oaspeţi! Salutăm şi ne bucurăm de prezenţa oaspeţilor de seamă pe care îi avem chiar acum la ceremonia de deschidere a ediţiei cu numărul XXV a Târgului de Carte Gaudeamus, un eveniment care marchează, evident, Centenarul Marii Uniri, marchează 100 de ani de la Primul Războiu Mondial, de la încheierea lui şi evident ne onorează pentru că zilele trecute am împlinit 90 de ani de existenţă, de când Radio România emite.
Târgul de carte Gaudeamus este prezent încă o dată în Bucureşti, într-o ediţie remarcabilă, cu evenimente speciale pe care vi le-am pregătit în calitate de organizatori până duminică, România centenar este tema ediţiei din acest an, imediat vom cunoaşte şi alte detalii pentru că ne bucurăm cu toţii, ca de fiecare dată, să simţim mirosul cărţii scrise, deşi suntem într-o eră în care inteligenţa artificială ne dă uneori sau ne oferă lucruri incredibile.
Este momentul, înainte să îi cunoaştem pe invitaţii care vor ţine micile discursuri pentru a inaugura acest eveniment deosebit, spuneam că salutăm prezenţa distinştilor oaspeţi, ministrul culturii, domnul George Ivaşcu, este prezent preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop.
Realizator: ... directorul general al Muzeului Naţional al Literaturii Române, dl Ioan Cristescu şi colegii mei, Vlad Epstein, cel care este prezent la fiecare ediţie a Târgului Gaudeamus, alături de preşedintele director general al SRR, Georgică Severin, pe care îl invit să ne ofere detalii despre această nouă ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus.
Georgică Severin: Îţi mulţumesc, Cătălin, în primul rând, că ai folosit expresia 'colegii mei', m-am simţit coleg, m-am simţit mai tânăr şi chiar mă bucur că m-aţi inclus în echipa care s-a ocupat de organizarea acestui târg, pentru că trebuie să spunem un lucru foarte clar, dincolo de partea festivă, dincolo de ceea ce vedeţi în faţa dvs. aici în paviolionul central din Romexpo este foarte, foarte multă muncă făcută timp de un an de zile încontinuu. Practic, pregătirea acestui târg de carte Gaudeamus a început în momentul în care s-a încheiat ediţia de anul trecut şi, după cum spunea şi Cătălin Cârnu, este greu să ne imaginăm un şir de coincidenţe atât de mari ca în acelaşi an, în aceeaşi perioadă să sărbătorim nu numai 90 de ani de la prima emisie a Radio România, nu numai 100 de ani de când România modernă a devenit un stat naţional unitar sau 100 de ani de la terminarea primului Război Mondial, dar sărbătorim şi a 25-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus, carte de învăţătură, în ediţia sa naţională. Dar un lucru extrem de important este că această ediţie naţională nu este decât, dacă vreţi, corolarul ediţiilor locale care s-au desfăşurat în general în oraşe unde avem staţii teritoriale, noi, Radio România, sau şi în alte importante şi pe această cale vreau să mulţumesc tuturor celor care la nivel local - primari, consilieri, redactori, jurnalişti, administratori - care ne-au ajutat să realizăm târgurile de carte din Craiova, din Oradea, din Timişoara, din Cluj, din Constanţa şi din Braşov, în acest an am revenit din nou după mai multă vreme. Şi pentru că sunt la momentul mulţumirilor, treb uie să mulţumesc instituţiilor care au depus un efort extrem de mare ca această ediţie să aibă loc. Nu vorbesc de Radio România, efortul nostru este cunoscut, dar am avut un sprijin deosebit din partea Ministerului Culturii şi îi mulţumesc domnului ministru George Ivaşcu, un sprijin extraordinar din partea primăriei capitalei, a primarului capitalei şi a Muzeului Literaturii Române şi mulţumesc pe această cale domnului Cristescu şi vreau să vă spun un lucru: standul România pe care îl vedeţi este standul Muzeului Literaturii Române, standul care ne-a reprezentat la Leipzig şi tandul care va fi aici timp de o săptămână, găzduind o serie de acţiuni deosebit de interesante.
Georgică Serverin: .... găzduind o serie de acţiuni deosebit de interesante. Şi ultimul lucru pe care aş vrea să îl mai spun. S-a vorbit foarte mult de... Am auzit chiar la Radio România, în această zi, expresia "România este invitatul de onoare al târgului". Nu! România nu poate fi invitată la ea acasă, ea este gazdă. Dar, România este anul acesta vedeta târgului, pentru că 100 de ani de cultură, 100 de ani de unitate în contextul şi celor 90 de ani de emisie, creează toate condiţiile ca în acest an să ne concentrăm pe ideea de România - Centenar, România culturală. Vă mulţumesc foarte mult şi sper ca această ediţie a târgului să fie un succes, pe măsura efortului depus de întreaga echipă! Şi ţin să îi mulţumesc şi lui Coni Chifor, care a coordonat echipa, lui Vlad Epstein şi tuturor colegilor din divizia Gaudeamus. Mulţumesc mult!
Realizator: L-aţi ascultat pe preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Georgică Severin. Până la urmă să nu uităm motto-ul care ne place şi care ne bucură: Cel mai citit târg de carte la cel mai ascultat post de radio - Radio România Actualităţi, deşi e evident. De aici, de la microfon, îi salut şi pe colegii mei de la toate celelalte posturi de radio ale corporaţiei şi până la urmă cred că ştim cu toţii ce înseamnă un astfel de târg în peisajul culturii româneşti. Aş vrea, eu unul, şi cred că sunt la sentimentul dumneavoastră, să aflăm de la ministrul culturii, George Ivaşcu, ce înseamnă acest târg de carte pentru cultura românească. Vă rog!
George Ivaşcu: Bună ziua, doamnelor şi domnilor! Bună ziua, domnule preşedinte al Academiei Române! Bună ziua, domnule preşedinte al radioului! Doamnelor şi domnilor, distinsă audienţă, daţi-mi voie să vă spun că sunt deosebit de onorat şi emoţionat să vă vorbesc astăzi pentru că am această onoare unică, aceea de a inaugura ediţia Centenar a Târgului nostru de Carte Gaudeamus. S-a vorbit mult în ultima perioadă despre serbarea Centenarului. Stau astăzi în mijlocul dumneavoastră şi vă întreb cum am putea sărbători mai frumos şi mai demn faptele de poveste ale înaintaşilor noştri decât prin celebrarea limbii şi literaturii române, prin reafirmarea rigorii ştiinţifice a cercetătorilor sau a imaginaţiei libere şi creative a poeţilor noştri. Cum am putea reafirma libertatea noastră mai clar decât prin accesul rapid şi neîngrădit la ideile şi preocupările celorlalte conştiinte vii ale planetei? Prin traducerile autorilor noştri de pretutindeni. Doamnelor şi domnilor...
George Ivaşcu: Doamnelor şi domnilor, pe scurt, permiteţi-mi să vă spun 'La mulţi ani, Gaudeamus!', 'La Mulţi ani, Radio România', 'La mulţi ani, România!'.
Realizator: George Ivaşcu, ministrul Culturii şi pentru că amintea ceva mai devreme, colegul meu, Georgică Severin... Avem un stand extraordinar, cu peste 600 de volume, dedicate Centenarului Marii Uniri, sub patronajul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi al Muzeului municipiului Bucureşti. Este momentul să ne ofere şi alte detalii, domnul director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu.
Ioan Cristescu: Bună ziua, domnule ministru, domnule preşedinte al Academiei, domnule preşedinte al Radioului, doamnelor şi domnilor. Este pentru Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeului Bucureşti o onoare să fi fost invitaţi, să contribuim la această sărbătoare a Centenarului şi la sărbătoarea Gaudeamusului şi am căutat să contribuim cât mai bine şi cât ne pricepem noi mai bine, cu profesionalism şi în afară de acest stand am creionat un program de activităţi pentru toate cele patru zile de târg, un program de activităţi în care am căutat să introducem nu numai lansări de carte dedicate târgului, dar şi evenimente, să avem evenimente, ore de poezie, să avem dezbateri, să avem conferinţe. În acelaşi timp, profit de ocazie pentru a invita pe toţi editorii care au cărţi dedicate Centenarului, să vină la standul nostru să le expună, standul România Centenar este un stand fără vânzare de carte, este doar o expoziţie de carte dedicată Centenarului şi dedicată celor mai importanţi sau canoanelor literaturii române, dar şi carţilor de istorie fundamentală pe care le-am editat de-a lungul timpului, aşa încât toţi editorii care au pot să vină la colegii mei să le predea cărţile, cei care trec şi vizitează târgul, să le răsfoiască. De asemenea, în fiecare zi, am căutat să avem legături, să invităm la acest stand şi alte instituţii. Astăzi este o zi în care i-am dedicat-o Academiei Române, aşa încât de la ora 13:00 vă invit la o lansare de cărţi de istorie, lansare, al cărei invitat principal este domnul profesor Ion Aurel Pop, dar şi după aceea, cărţile din colecţia "Opere Fundamentale" şi se va încheia cu profesorul Ion Pop de la Cluj cu alte cărţi din aceeaşi serie a literaturii dedicate Centenarului.
Ioan Cristescu: Nu pot să vă spun decât că mă bucur că suntem aici şi cum spunea dl Severin nu am fi putut să facem acest lucru fără sprijinul Primăriei Capitalei, căreia îi mulţumesc. Mulţumesc şi dvs.
Realizator: Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Literaturii Române. Ştiu, dacă aş fi lansat acum un concurs v-aş fi întrebat pe toţi cei care sunteţi prezenţi şi ascultaţi Radio România, cine a fost invitatul meu astăzi la Apel Matinal. Recunosc, poate că sunt un pic marcat, poate că aş fi putut ţine acum un Laudatio până diseară. Preşedintele de onoare al târgului Gaudeamus, ediţia cu nr. 25, este academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române. Vă rog.
Ioan Aurel Pop: Vă mulţumesc, doamnelor şi domnilor, încep intenţionat neprotocolar, ar trebui să încep cu expresia 'excelenţa voastră' şi să vă spun că această excelenţă este pentru noi în aceste zile cartea. Cartea, din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu câtteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi şi pentru că suntem în anul centenarului Marii Uniri, în anul celor 90 de ani, nouă decenii de când s-a emis pentru prima oară pe undele radio, suntem la a 25-a ediţie a unui târg românesc de carte, vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani, dar de când s-a tipărit prima carte pe pământul românesc au trecut 510 ani. Este vorba despre cartea religioasă de la Târgovişte, liturghierul lui Macarie, iar de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov au trecut aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea. Vă mai reamintesc că sunt 330 de ani de când la Bucureşti în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino se scotea Biblia de la Bucureşti, rod al eforturilor intelectualilor din cele trei ţări româneşti. Prin urmare, celebrând cartea, ne celebrăm pe noi şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ, iar pentru mine cartea este singurul mare izvor de înţelepciune a omenirii. De aceea, se cuvine să o celebrăm şi să o numim măcar în aceste zile, excelenţa voastră! Vă mulţumesc.
Realizator: Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, o să vă rog să reveniţi la microfon, invitându-l şi pe colegul meu Georgică Severin, preşedintele-director general al SRR pentru, hai să-i spunem, momentul culminant. Putem număra chiar de la 10 spre 1.
Georgică Severin: Când am făcut mulţumirile mai devreme, nu l-am uitat pe dl profesor academician Ioan Aurel Pop. Am vrut să-i mulţumesc în mod special domniei sale şi tuturor celorlalţi profesori, cadre didactice universitare, pasionaţi de istorie care au acceptat să fie preşedinţi de onoare şi ai ediţiilor locale şi ei vor fi prezenţi duminică, la închidere, aici, la un moment festiv, unde vă aşteptăm din nou cu toţii. Dar pentru târgul nostru, marea onoare a fost ca în acest an, să-i spunem, grandios, preşedintele de onoare al târgului să fie, dacă vreţi, preşedintele Academiei Române, preşedintele acelei instituţii care girează cultura şi ştiinţa în această ţară. Şi, invitându-l pe dl profesor să declare deschis târgul, voi spune doar atât: târgul şi cartea aici, la Gaudeamus, au un prieten extraordinar de bun şi acela este Radio România. Vă rog, dle academician.
Ioan Aurel Pop: Vă mulţumesc. După datină şi cuviinţă, declar deschis târgul jubiliar, cel de-al 25-lea Târg Gaudeamus, cu urarea de succes şi cu dictonul latin "Vivat crescat floreat". Să ajungem la ediţia 1000! Vă mulţumesc.
Realizator: Vă mulţumim tuturor pentru prezenţă. Mie, lui Cătălin Cârnu, nu-mi rămâne decât să vă spun doar atât: iubiţi cartea, pentru că veţi descoperi lucruri extraordinare şi la această ediţie, cu numărul 25. Avem sute, mii de volume ce vor fi lansate. România Centenar, să ne bucurăm de toate împlinirile frumoase şi evident să aveţi cu toţii o zi bună!
Reporter: Aşadar, deschiderea oficială a actualei ediţii s-a încheiat. O zi plină de emoţii pentru Târgul Gaudeamus, pentru toţi invitaţii de astăzi, dar şi pentru primii vizitatori care au venit deja în număr foarte mare aici, la târg, nerăbdători să descopere noutăţile de la edituri. Aşadar, aşteptăm pe iubitorii de lectură, de astăzi până duminică, între orele 10:00-20:00, la Târgul de carte Gaudeamus, cea de-a 25-a ediţie, eveniment iniţiat de Radio România. Avem multe surprize, avem multe evenimente, multe lansări de carte. Rămâne să ne vedem aici, să celebrăm, aşa cum s-a spus şi în festivitatea de deschidere, pe măria sa, cartea.