VIDEO Crin Antonescu: Obiectivul USL este să aducă România într-o situaţie economică prosperă
Copreşedintele USL,Crin Antonescu, a declarat ,miercuri, la Radio România Actualităţi că "obiectivul Uniunii nu este doar schimbarea actualei puteri, ci şi de a aduce România într-o situaţie economică prosperă".
Articol de Alina Dobrinescu, 07 Septembrie 2011, 15:23
Invitat la postul public de radio, copreşedintele USL, Crin Antonescu a discutat despre priorităţile Uniunii în noua sesiune parlamentară şi despre "corelarea priorităţilor" PNL şi PSD.
"Noi, chiar din momentul în care am constituit această Uniune am înţeles - şi dacă am înţeles am acţionat în consecinţă - că cea mai dificilă problemă este aceea a coerenţei, a corelării acţiunilor noastre. N-a fost cel mai greu lucru să ne corelăm priorităţile, au fost alte lucruri mult mai dificile de aşezat în interiorul acestei Uniuni. Dacă le-am reuşit pe acelea, le-am reuşit şi pe acestea.(...)E vorba de iniţiative pe care noi deja le-am înaintat, care au în vedere unu - reducerea numărului de parlamentari, unde cred că în mod normal ar trebui să nu întâmpinăm rezistenţă din partea majorităţii pentu că PDL e cel care a susţinut foarte multă vreme această variantă, sigur, prin intermediul preşedintelui în principal, dar asta nu înseamnă că PDL n-ar trebui, dacă e cât de cât consecvent, să susţină această formulă. Avem, de asemenea, varianta prin care încercăm, în cadrul aceluiaşi proiect de lege, să punem stavilă traseismului politic", a comentat preşedintele PNL.
În ceea ce priveşte comasarea alegerilor, Antonescu este de părere că aceeastă variantă "nu este de acceptat".
"Noi considerăm că nu e de acceptat comasarea alegerilor şi, ca atare, dacă nu vine o iniţiativă sau o angajare a răspunderii guvernului chiar pe chestiunea asta, atunci sigur că nu avem ce să discutăm în Parlament. Cel mai corect ar fi fost în două tururi", a punctat Antonescu.
UDMR trebuie să "îşi asume greutatea politică" pentru guvernarea cu PDL
Copreşedintele USL a spus, de asemenea, că UDMR trebuie să "îşi asume greutatea politică" pentru guvernarea cu PDL.
"În momentul de faţă, din punctul meu de vedere, raporturile sunt normale, numai că ceea ce eu spun şi nu am să încetez să o spun e următorul lucru: UDMR nu poate să stea până la capăt această guvernare şi să nu îşi asume greutatea politică. Pentru că e foarte clar, nu poţi să spui: UDMR, da, PDL a guvernat prost, PDL a tăiat salarii, PDL a fost corupt, PDL n-a dat nici o şansă de revigorare economică acestei ţări, dar noi suntem UDMR şi noi n-avem treabă cu asta.
USL a fost făcută pentru contribuabilii români şi pentru a restabili funcţionarea instituţilor româneşti
Uniunea Social Liberală a fost făcută pentru "contribuabilii români", cu scopul de a schimba actuala putere şi de a aduce România într-o situaţie economică echilibrată, a explicat Crin Antonescu.
"Alianţa asta nu a fost făcută pentru PNL, cum nu a fost făcută pentru PSD. Alianţa a fost făcută pentru o mare parte dintre cetăţenii şi alegătorii şi contribuabilii români, disperaţi de actuala putere şi în căutarea unei alternative solide. Această uniune va dura până când îşi va atinge obiectivul pe care şi l-a angajat în faţa românilor. Obiectivul acela a fost nu doar de a schimba actuala putere, de a câştiga, deci, următoarele alegeri. Obiectivul a fost - şi el este detaliat prin programele care se succed - de a aduce România într-o situaţie economică prosperă sau, dacă e mult spus prosperă, în orice caz, echilibrată, de a restabili funcţionarea instituţiilor româneşti, de a reforma cu adevărat - ăsta e un cuvânt pe care te şi fereşti să-l mai foloseşti - de a reforma cu adevărat ceea ce trebuie reformat după 20 de ani, 21, iată, în structurile statului român şi acest lucru se poate face, considerăm noi, pe o formulă de uniune, pe o formulă, practic, de uniune naţională stânga-dreapta, cum s-a întâmplat şi în alte părţi - nu prea au rost comparaţiile cu Germania, dar măcar formal ea există - şi acest termen, acest prim termen cred că este 2016 şi, până în 2016, această uniune nu are voie să se desfacă".
Referitor la primarul capitalei, Sorin Oprescu, Crin Antonescu a spus că este o persoană care "îl interesează", atât pe el, cât şi pe Victor Ponta, adăugând că va accepta un parteneriat, chiar dacă Oprescu decide să rămână independent.
"Sorin Oprescu (...) pe mine întotdeauna m-a interesat - şi pe Victor Ponta la fel, şi pe colegii mei din PNL - dacă, dincolo de un parteneriat adminstrativ, Sorin Oprescu doreşte să intre cu noi într-un parteneriat care presupune şi o angajare politică, atenţie, nu în sensul renunţării la independenţă. Nici o secundă nu am dorit să-l determinăm pe Sorin Oprescu să renunţe la independenţă, pentru că este opţiunea domniei sale, este o opţiune care a fost câştigătoare, este o opţiune pe care a consacrat-o în faţa bucureştenilor şi nu avem noi nici un zor, nici să-l înscriem în PNL, nici să-l înscriem în PSD. Cred că nici in PC. Nu asta este problema. Problema este că trebuie să avem un parteneriat în care fiecare angajaează impreună cu celălalt nişte lucruri care sunt administrative, dar şi politice şi cred că, până la sfărşitul lunii, cu siguranţă, nu cred, vom avea, în privinţa aceasta, nişte hotărâri luate şi o să epuizăm şi tema asta".
Crin Antonescu a declarat că încă nu a discutat în interiorul USL despre politica externă a României, însă se lucrează la un program.
Acesta consideră că politica externă trebuie conjugată cu politica economică, menţionând că actualul ministru de externe este mai degrabă preocupat să strângă "voturi pentru partid".
"Eu cred că schimbările faţă de ce înseamnă politica externă nu vorbim de 20 de ani pentru că până la această perioadă în care noi vedem un ministru de externe preocupat cum, să strângă voturi pentru partid, în care vedem o anumită izolare, putem vorbi despre asta a şefului statului capului politici externe, totuşi noi nu am traversat momente de felul acesta. Dar, dincolo de asta, în primul rând, cred că ceea ce nu s-a făcut de multă vreme şi trebuie făcut mai cu seamă acum asta am început cu criza este să înţelegem că politica externă trebuie conjugată cu politica economică şi că politica externăedestinată să servească interesul naţional şi cu bătaie economică. Anumite relaţii economice se construiesc prin intermediul politici externe, sau se deschid prin intermediul politicii externe", a conchis Antonescu.