VIDEO Corneliu Dobriţoiu: Modalităţile de acordare a gradelor militare în rezervă vor fi schimbate
Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a vorbit la Radio România Actualităţi despre înaintările în grad ale unor persoane publice, dar şi despre participarea militarilor români la misiunea din Afganistan.
Articol de Alina Dobrinescu, 02 Iulie 2012, 14:53
Corneliu Dobriţoiu a vorbit la postul public de radio despre împlinirea a 10 ani de când militarii români participă la misiunea din Afganistan.
El a afirmat că din punct de vedere politic participarea României în Afganistan "a marcat asumarea unor responsabilităţi operaţionale împreună cu aliaţii, deci nu suntem numai beneficiarii umbrelei de securitate a NATO. Ba mai mult decât atât, am fost în măsură în acei zece ani să ne asumăm riscuri şi responsabilităţi operaţionale împreună cu aliaţii, un lucru de altfel notabil".
Cât priveşte dificultăţile pe care forţele armate române le-au întâlnit în Afganistan, ministrul apărării a afirmat că problemele au fost legate de dezvoltarea unor programe de creştere a securităţii forţelor dislocate. dar acestea au fost rezolvate cu ajutorul partenerilor americani.
Întrebat de realizator cât timp vor mai rămâne militarii români în Afganistan, Corneliu Dobriţoiu a răspuns că până la 31 decembrie 2014, dar a adăugat că "începând cu jumătatea anului următor, începem să ne diminuăm prezenţa în teatre, în aşa fel încât să putem face transferul de autoritate către forţele afgane".
"În ultimii 2 ani au fost avansate peste 2.700 de persoane"
Legat de persoanele publice care au primit grade de ofiţeri în rezervă, în perioada 2010-2012, a cadrelor militare în rezervă, Corneliu Dobriţoiu a spus că a fost înfiinţată o comisie în cadrul Ministerului de Interne care să analizeze fiecare caz în parte, pentru a se stabili "demnitatea gradului militar".
Ministrul a mai spus că în opinia sa avansările "s-au făcut pe criterii politice, şi nu pe criterii reale."
Totodată, el comentat că este "onorant să primeşti un grad militar, dar gradul militar are responsabilităţi", adăugând că şi-a propus ca pe viitor să fie schimbate "categoric modalităţile de acordare a gradelor militare în rezervă pentru ofiţeri şi subofiţeri."
În ceea ce priveşte numărul de persoane avansate, ministrul apărării a afirmat că în ultimii doi ani au fost avansate peste 2.700 de persoane.
"Vrem să facem un nou gen de politică, să realizăm venituri proprii la bugetul de stat"
Vorbind despre investiţiile Ministerului Apărării care ar trebui făcute în perioada următoare, Dobriţoiu a spus că este nevoie de achiziţionarea unui nou tip de avioane.
"E vorba de achiziţia unui nou tip de avioane, unor avioane de generaţia a IV-a care diferă din punct de vedere al calităţilor operaţionale, calităţilor de zbor, al echipamentelor de conducere a focului, al echipamentelor electronice", a spus Dobriţoiu.
Întrucât în acest moment nu sunt bani prevăzuţi în buget pentru aceste investiţii, a mai spus ministrul de interne, reprezentanţii ministerului pe care îl conduce se gândesc la "un nou gen de politică", care să le asigure venituri proprii.
"Ne preocupă în mod evident să facem un nou gen de politică, şi anume să apelăm la, să schimbăm natura juridică a infrastructurii în exces a armatei şi s-o trecem din domeniul public în domeniul privat al statului, s-o putem valorifica, nu armata, ci oricine altcineva, agenţii guvernamentale sau chiar companii internaţionale de renume, în aşa fel încât să realizăm venituri proprii la bugetul de stat", a afirmat Corneliu Dobriţoiu.