VIDEO Ce buletine de vot primeşti în secţiile de votare?
Duminică, 10 iunie, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii şi preşedinţii de consilii judeţene.
Articol de Alice Vasiloiu, 08 Iunie 2012, 10:29
►Toţi cei care au împlinit vârsta de 18 ani sunt aşteptaţi în 10 iunie la urne pentru a-şi vota primarii, consilierii şi preşedinţii de consilii judeţene.
►Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.
►Alegătorii îşi vor putea exercita dreptul de vot pe baza actului de identitate valabil şi anume: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate aflat în termen de valabilitate.
►De reţinut că alegătorii pot vota la secţia de votare pe raza căreia îşi au domiciliul.
Alegătorii primesc patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consilierii locali, unul pentru preşedintele Consiliului Judeţean şi unul pentru consilierii judeţeni.
Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, etapele care trebuie respectate din momentul în care un alegător se prezintă la secţia de votare sunt următoarele:
►Accesul alegătorilor în sala de votare trebuie să se facă în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot.
►Nu trebuie să se creeze aglomeraţie. Apoi, fiecare alegător trebuie să prezinte actul de identitate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare.
►Actul de identitate trebuie să fie în termen de valabilitate.
►Preşedintele va verifica înscrierea în lista electorală şi va încredinţa buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "Votat".
►Alegătorul va vota separat de ceilalţi, în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "Votat" înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pe care îl votează.
După aplicarea ştampilei de vot, un alegător trebuie să...
►După ce a votat va trebui să îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ştampila de control a secţiei de votare să rămână la vedere şi va introduce fiecare buletin de vot, având grijă să nu se deschidă, în urna corespunzătoare funcţiei pentru care a votat.
►Ştampila cu menţiunea "Votat" va fi restituită preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, care o va aplica pe actul de identitate al alegătorului, menţionând şi data scrutinului.
►În cazul în care alegătorul votează în baza cărţii de identitate, pe versoul acesteia se va aplica un timbru autocolant cu menţiunea "Votat" şi data scrutinului.
►În cazul în care buletinul de vot se deschide, astfel încât secretul votului să nu mai fie asigurat, acesta va putea fi anulat şi se va înmâna alegătorului numai o singură dată şi doar dacă buletinul de vot nu a fost introdus în urnă un nou buletin de vot, făcându-se o menţiune despre acest incident în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.
►O îndoire greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului dacă secretul votului este asigurat.