Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO-AUDIO Victor Ponta: România are "o problemă de funcţionare"

Într-un interviu acordat postului public de radio, preşedintele PSD, Victor Ponta susţine că România are "o problemă de funcţionare" şi că decizia Curţii Constituţionale este un semn de "normalitate".

 VIDEO-AUDIO Victor Ponta: România are "o problemă de funcţionare"

Articol de Simona Mihăescu, 26 Ianuarie 2012, 14:35

El şi-a argumentat afirmaţia susţinând că autorităţile nu au reuşit să gestioneze situaţia dificilă în care se află o parte din teritoriul României, ca urmare a viscolului şi a zăpezilor din ultimele două zile, adăugând că nu primul ministru trebuie să dea cu zăpada cu lopata.

"Eu cred că România are o problemă de funcţionare, ca stat eficient. Dacă primul ministru ajunge să dea el cu lopata zăpada, sigur, e un gest lăudabil pentru energia dlui prim ministru, dar aş fi vrut să aibă un prim ministru care să pregătească autorităţile pentru asemenea momente...", a criticat Ponta, gestul premierului.

Curtea Constituţională, decizie nesperată de normalitate

Întrebat cum crede că se vor desfăşura alegerile din acest an, liderul PSD a răspuns că a fost benefică decizia Curţii Constituţionale de admitere a sesizării opoziţiei, privind alegerile comasate şi a explicat că din moment ce mandatul primarilor expiră în iunie, dacă ar fi rămas propunerea comasării, atunci, orice act semnat de o autoritate locală, după luna iunie 2012, nu ar fi avut valoare juridică.

"Mandatul aleşilor locali este de patru ani şi expiră în luna iunie. După luna iunie, orice act semnat de un primar din România, de un consiliu local sau consiliu judeţean, practic, nu are valoare juridică şi oricare dintre noi putem să îl atacăm în instanţă şi să îl desfiinţăm. Ar fi fost - slavă Domnului că ieri, Curtea Constituţională a oprit această idee - ar fi fost un pericol din punct de vedere juridic pentru actele administrative semnate de primari şi de preşedinţii de consilii judeţene", a explicat Ponta.

El a mai spus că decizia "Curţii Constituţionale, deşi nesperată, ne aduce totuşi într-o oarecare stare de normalitate", în privinţa alegerilor locale.

Numirea lui Cristian Diaconescu, contestată

Cât priveşte numirea preşedintelui de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu în funcţia de ministru de externe, Victor Ponta, a spus că învestirea noului responsabil de la externe s-a făcut cu încălcarea Constituţiei.

"Fiind un ministru de la un alt partid, UNPR, care ocupă funcţia deţinută de un ministru de la PDL, există o prevedere foarte clară în Constituţia României: atunci când se schimbă compoziţia politică a Guvernului: trebuie să mergi în Parlament, ca să obţii votul de încredere. Faptul că preşedintele a acceptat să-l numească pe domnul Diaconescu fără să treacă prin votul Parlamentului, este o încălcare a Constituţiei", a susţinut Ponta.

Pact politic pentru anticipate

Pe de altă parte, liderul PSD a mai spus că opoziţia susţine alegerile anticipate şi că acestea pot fi făcute printr-un pact politic semnat de partide, care să susţină un guvern de tehnocraţi.

"Într-un singur mod, printr-un pact politic, semnat de partidele din Parlament şi cele de la putere, şi cele din opoziţie, un pact care să prevadă două lucruri foarte clare, nu neapărat simple, dar foarte clare: în primul şi în primul rând, să susţinem împreună, cu toţii, un guvern de tehnocraţi, cu un prim-ministru şi cu nişte miniştri tehnocraţi, care să aibă nişte sarcini foarte clare..." a arătat Victor Ponta.

El a completat că "un guvern de tehnocraţi ar putea să organizeze aceste alegeri cu o garanţie pe care noi, opoziţia, am cerut-o tot timpul, cu o garanţie de corectitudine".

Copreşedintele USL a admis că mai există şi varianta ca parlamentarii de la toate partidele să demisioneze.

"Asta însă presupune un acord nu al tuturor, ci al majorităţii celor prezenţi, chiar dacă ar fi 10, 20, 50 parlamentari care nu ar vrea dar dacă PDL, UDMR pe de o parte şi pe partea cealaltă PSD, PNL ar ajunge la un asemenea acord politic, putem să ajungem la alegeri", a explicat Ponta.

Demisia Guvernul Boc, benefică pe plan extern

Liderul PSD a completat susţinând că cea mai bun soluţie pentru România, înclusiv pe plan extern, este demisia Guvernului Boc.

"Demisia guvernului actual şi un nou guvern cu o cât mai largă, cu un cât mai larg sprijin în Parlament ar fi o soluţie bună pentru România, nu pentru opoziţie sau pentru cei de la putere, dar pentru situaţia României este indiscutabil acest lucru şi am văzut că nu doar opoziţia ci majoritatea analiştilor de toate felurile şi de toate culorile şi români şi străini susţini această idee: un nou guvern cu un nou, până la urmă cu un aer proaspăt de care e absolută nevoie", a spus acesta.

Traseism politic = trădător

Victor Ponta a mai amintit că oamenii care manifestează în stradă de două săptămâni au criticat comasarea alegerilor, dar şi traseismul politic despre care a declarat că cel care îl practică este "trădător".

"Cel care trădează este trădător din orice direcţie se duce şi atunci trebuie să avem un sistem constituţional care să împiedice posibilitatea să mă duc eu acum în faţa locuitorilor din Târgu Jiu pe care îi reprezint în parlament să le spun că voi face la dreapta şi după aceea să fac la stânga sau invers", a punctat acesta.

Fondul de rezervă al primului ministru, cheltuit transparent

Referindu-se la schimbările care ar trebui aplicate de viitorul guvern, preşedintele social democraţilor a spus că fondul de rezervă al primului ministru ar trebui să fie pus la dispoziţia deszăpezirilor sau al altor acţiuni şi nu pentru a recompensa anumiţi primari ai PDL.

"În schimb, banii fondului de rezervă s-au dus către primarii care au trădat USL-ul şi au trecut la putere sau către primarii cum este cel de la Cluj care, iată, este în închisoare tocmai pentru că a folosit banii din fondul de rezervă. Acesta este genul de schimbare pe care trebuie să o facem ca atitudine. Fondul de rezervă al primului ministru Victor Ponta să fie folosit nu ca să ia un primar de la PDL să-l aduc la noi, ci ca să aibă acel primar, aşa cum este el, de la PDL, utilaje de deszăpezire pentru asemenea situaţii. Eu cred că asta este marea noastră problemă - cum s-au folosit banii publici în această perioadă şi faptul că s-a putut ca banii publici să fie folosiţi pentru a cumpăra voturi într-un fel sau altul. Aceasta trebuie îndreptat!", a subliniat Ponta.

Iniaţiativă USL, apreciată de Traian Băsescu

Întrebat despre iniţiativa privind reducerea numărului de parlamentari, Ponta a răspuns că această iniţiativă parlamentară are trei puncte clare:

"Reducerea numărului de parlamentari conform normei de reprezentare noi estimam la 312, nu la 300, dar aici intrau şi minorităţile, în al doilea rând, pierderea mandatului de către deputatul sau senatorul care îşi schimbă grupul politic după alegeri şi în al treilea rând, alegerea parlamentarilor într-un sistem uninominal majoritar dintr-un singur tur, aşa cum se întâmplă la preşedinţii de consilii judeţene sau primari".

Ponta a adăugat că şi preşedintele Băsescu a apreciat drept "corectă" această propunere şi a completat că democrat liberalii nu l-au ascultat pe şeful statului.

"Propunerea există, a făcut referire la ea şi preşedintele Băsescu într-un interviu în care a spus că lui i se pare corectă propunerea noastră şi că îi îndeamnă pe cei de la PDL să o voteze. Îndemnul domniei sale nu ştiu dacă a fost sincer sau nu, dar sigur nu a fost ascultat. Sigur ... nu, a zis de fapt, în stillul său caracteristic "În îndemn pe pedeliştii cinstiţi să voteze legea opoziţiei". Noi am răspuns în acelaşi ton şi am spus "Se pare că nu există pedelişti cinstiţi", a tras concluzia Victor Ponta.

Fondurile europene, motiv de dispută

Cât despre întâlnirea pe care USL a avut-o recent cu ambasadorii UE, Ponta a declarat că în discuţiile avute nu opozişia nu a cerut sistarea banilor europeni pentru România şi a criticat afirmaţia premierului Boc, că "opoziţia taie fondurile europene."

"Era o minciună evidentă şi un semn mare de neseriozitate din partea domnului Boc şi într-un moment exterm de nepotrivit. Tocmai ne chemase la dialog, or, când chemi pe cineva la dialog şi primul lucru îl acuzi de ceva care ştii foarte clar că nu-i adevărat, inseamnă că nu prea vrei de fapt dialog cu adevărat", a conchis liderul PSD, în interviul acordat la Radio România Actualităţi.

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București