VIDEO / AUDIO "Cred că şi maghiarii au dreptul la învăţământ în limba maternă"
Vicepremierul Marko Bela a vorbit la Radio România Actualităţi despre situaţia de la UMF Târgu Mureş, privatizarea sistemului sanitar, precum şi despre reorganizarea administrativ-teritorială.
Articol de Alina Dobrinescu, 14 Martie 2012, 14:50
Într-un interviu acordat în exclusivitate la Radio România Actualităţi, Marko Bela, a afirmat că "s-a consumat foarte multă energie în ultima perioadă", din ambele tabere, cu atât mai mult cu cât este clar că legea permite învăţământul în limba maternă.
Referindu-se la situaţia de la UMF Târgu Mureş, el a adăugat că discuţiile în coaliţie privind înfiinţarea unei linii de studiu în limba maghiară durează de mai bine de jumătate de an, însă "conducerea universităţii n-a vrut să aplice aceste dispoziţii legale şi astfel s-a ajuns la necesitatea unei hotărâri de guvern".
De asemenea, Marko Bela a precizat realizatorului Gabriel Klimowicz că este de părerea că universitatea trebuie administrată în comun, de români şi maghiari, precizând că nu se doreşte "scindarea universităţii".
Vicepremierul a amintit că Legea învăţământului s-a adoptat în ianuarie anul trecut şi "de atunci ei nu au reuşit să facă aceste departamente" la UMF, precizând că "nu e cu putinţă ca în România să nu respecţi legea în totalitate".
La întrebarea realizatorului "de ce trebuie să plătească românii pentru o universitate de stat în limba maghiară", Marko Bela a răspuns: "şi maghiarii din România sunt contribuabili. Eu cred că şi maghiarii au dreptul ca din impozitul plătit de ei să aibă posibilitatea de a avea un învăţământ de stat în limba maternă".
"În domeniul sanitar este nevoie de o reformă profundă"
Totodată, Marko Bela a afirmat la postul public de radio că şi în domeniul sanitar este nevoie de o reformă profundă, menţionând că nu crede că până la alegerile din iunie se va putea elabora o strategie în acest sens.
"Sistemul este într-adevăr încă cel vechi şi trebuie reformat. Eu, sincer, nu cred că vom reuşi să avem o astfel de lege a sănătăţii. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că părerile sunt împărţite în legătură cu conţinutul reformei", a spus Marko Bela.
Cât priveşte managementul privat la spitale, Marko Bela a precizat că este de acord cu acest lucru, dar nu şi cu privatizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a sistemului de asigurări de sănătate.
"Nu sunt deloc convins că acea privatizare a Casei de Sănătate şi a sistemului de asigurare de sănătate care se preconizează ar fi benefică, mai ales într-o ţară relativ săracă, cum suntem noi. Deci, eu personal, am o abordare de o protecţie socială care trebuie să fie asigurată tot timpul de statul român şi nu privatizat acest lucru".
"Sunt de acord cu reorganizarea administrativ-teritorială"
În ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială, vicepremierul a spus că este "de acord cu direcţia propusă" de preşedinte, şi anume, "cum am înţeles eu, că am avea nevoie de judeţe mai mari, deci de entităţi administrative".
"Sunt de acord cu acest lucru. Acolo ştiţi foarte bine unde am avut o controversă. Pe de o parte, în legătură cu acele zone unde trăiesc majoritatea maghiarilor şi pe care noi n-am fi acceptat să le rupem şi să privăm comunităţile de acolo de puterea de decizie, fiindcă în acest moment, în Covasna, Harghita ori Satu Mare, avem puterea de decizie", a mai spus Marko Bela, adăugând că nu crede că această măsură poate fi aplicată anul acesta.