Victor Ponta vrea un pact strategic pentru fondurile europene
Preşedintele PSD consideră că sistemul de absorbţie a fondurilor europene trebuie modificat radical, pentru a creşte rata de absorbţie şi a reduce pe viitor riscul suspendării plăţilor din cauza unor nereguli.
Articol de Flori Doman, 20 Februarie 2012, 11:09
Copreşedintele USL Victor Ponta propune premierului Mihai Răzvan Ungureanu şi liderului PDL, Emil Boc, printr-o scrisoare deschisă, încheierea unui pact strategic la nivel politic, care să prevadă, ca obiectiv fundamental al ţării, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene.
În document se precizează că România are, în acest moment, mai multe fonduri suspendate decât a reuşit să atragă şi le cere guvernanţilor să adopte o serie de măsuri pentru decuplarea clientelei politice a PDL de la banul public.
Uniunea Social Liberală consideră că sistemul de absorbţie a fondurilor europene trebuie modificat radical, pentru a creşte rata de absorbţie şi a reduce pe viitor riscul suspendării plăţilor din cauza unor nereguli.--fb1
Victor Ponta aminteşte că e a treia oară când Uniunea Europeană suspendă fondurile europene pentru România în 12 luni din cauza neregulilor descoperite în privinţa achiziţiilor publice şi a atribuirii contractelor, care merg către clientela PDL.
Ponta e de părere că România are în acest moment mai multe fonduri suspendate de Uniunea Europeană decât a reuşit să atragă şi cere guvernanţilor să adopte o serie de măsuri pentru decuplarea clientelei politice a PDL de la banul public.
"Am luat act cu deosebită îngrijorare de anunţul conform căruia României îi vor fi suspendate, din nou, fonduri europene, de data aceasta, în valoare de 3,5 miliarde de euro. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat acum pentru prima dată, atunci s-ar fi putut spune că situaţia este gravă. Din nefericire pentru România, situaţia este una de-a dreptul dramatică, întrucât este cel puţin a treia oară, în mai puţin de 12 luni, când primim un semnal de o asemenea gravitate din partea Comisiei Europene", afirmă Ponta în scrisoarea trimisă, duminică, premierului Ungureanu şi liderului PDL, Emil Boc.
Ponta doreşte revenirea la "un sistem de salarizare specială"
Liderul PSD mai solicită legislaţie unică privind achiziţiile publice, în acord cu exigenţele UE, crearea unui corp de audit unic, precum şi crearea unui corp de contestaţie unic şi experimentat.
"Nu în ultimul rând, vrem responsabilizarea factorului politic prin declaraţii naţionale de management, semnate la nivel ministerial. În cazul în care oficialităţile europene constată nereguli, cel responsabil să fie chemat în Parlamentul României pentru acordarea unui vot de încredere", adaugă Ponta.
Preşedintele social-democrat propune ca prime măsuri, dincolo de revenirea la "un sistem de salarizare specială" pentru cei care lucrează în sistem, "Un Pact Strategic la nivel politic, care să prevadă ca obiectiv fundamental al României până în 2013 (dar şi pentru perioada 2014-2020) creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene".
Ponta şi-a încheiat scrisoarea deschisă cu speranţa că vor fi lăsate deoparte interesele politice, în favoarea viitorului României.
"Am speranţa că, poate în al doisprezecelea ceas, veţi lăsa deoparte interesele politice şi veţi conştientiza că aveţi obligaţia să asiguraţi un viitor sigur şi durabil României chiar şi în condiţiile în care nu veţi mai fi la guvernare", scrie liderul social-democrat.
România "a tras" doar 4 % din banii europeni
Datele anunţate de autorităţi la finele anului trecut indicau că plăţile intermediare rambursate de Comisia Europeană până la 30 noiembrie 2011 însumează, pe toate programele operaţionale, aproximativ 716 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 3,72% din totalul fondurilor alocate României pentru intervalul 2007-2013.
La sfârşitul lui 2011, Guvernul a impus ca autorităţile de management să fie obligate să verifice cererile de rambursare de fonduri comunitare într-un termen limită de 45 zile, înainte ca solicitările să fie transmise Comisiei Europene, şi a atenţionat că astfel de întârzieri au fost înregistrate la nivelul organismelor intermediare pentru programe de Competitivitate, cu reclamaţii în special în sectorul IMM şi cel al energiei.