Victor Ponta: TVA, plătită la încasarea facturii
Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500 de mii euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă.
Articol de Flori Doman, 16 Iulie 2012, 10:05
Premierul Ponta a spus, luni, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, că Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, data aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale.
"Dorim să permitem plata TVA la încasare pentru firmele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro. Se includ numai plăţile prin sistemul bancar", a precizat premierul.
Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii.
Premierul a mai precizat ca TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi ca plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.
Plata TVA la încasarea facturii se va face doar prin bancă şi ar putea fi introdusă de la 1 august.
Pe lângă impozitul pe venit sau pe profit, TVA-ul este o importantă sursă din care se alimentează bugetul.
În primele trei luni ale acestui an, aproximativ o treime din veniturile la bugetul de stat au fost încasări din TVA sau accize. Este vorba de o sumă de peste trei miliarde şi jumătate de euro.
Firmele care angajează şomeri cu vârsta de până în 25 ani şi peste 55 ani, scutite de CAS
Şeful Executivului a anunţat şi faptul că firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii.
"Facilitatea va fi aplicată pentru toţi întreprinzătorii care angajează aceste persoane pe termen de un an, cu condiţia menţinerii ca angajat pe încă un an suplimentar de către firmă", a declarat Victor Ponta.
Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.
Ponta: Delegaţia FMI şi-a amânat vizita după referendumul pentru demiterea preşedintelui
De asemenea, premierul Victor Ponta a mai anunţat, în conferinţa de presă, că delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială şi-a amânat vizita în România, programată să înceapă pe 24 iulie, în săptămâna care urmează referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu, din 29 iulie.
"Delegaţia Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale se va afla în România în săptămâna imediat următoare după referendumul din 29 iulie. Evident până atunci, campanii electorale, referendum, decizii politice se vor fi luat deja de către poporul român prin vot, iar instituţiile internaţionale vor avea aici delegaţia pentru discuţii cu noi. Vreau să vă asigur că în această perioadă, însă, şi ministerul şi secretarii de stat au informat partenerii noştri asupra stadiului îndeplinirii măsurilor pe care le convenisem deja, dar, de asemenea, au informat asupra măsurilor pe care astăzi vi le prezentăm", a spus premierul.
Şeful Guvernului a precizat că vizita reprezentanţilor instituţiilor internaţionale a fost amânată pentru că acestea au considerat că este mai bine ca vizita să nu aibă loc în perioada campaniei electorale.
Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a anunţat pe 4 iulie că experţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor veni la Bucureşti pe 24 sau 25 iulie, pentru o nouă evaluare a acordului, nefiind prevăzut ca misiunea să fie amânată din cauza situaţiei politice interne.