Victor Ponta:Tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială
Premierul Victor Ponta explicat, într-o emisiune televizată de ce nu s-a putut întâlni cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, precizând că Titus Corlăţean era mandatat să exprime poziţia guvernului.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Ianuarie 2014, 09:03
Ponta a afirmat, la Antena 3, că avea programată o vizită privată de trei zile în Italia, programată dinaintea vizitei oficialului american, şi că tema pentru care oficialul SUA a venit la Bucureşti este confidenţială.
Premierul a mai precizat că ministrul de externe, Titus Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia guvernului.
Ponta a mai spus că ştia care este subiectul principal pentru care oficialul american vine la Bucureşti şi că acest subiect a fost discutat şi la ultimul Consiliu de Apărare a Ţării (CSAT), fiind nepublic, confidenţial şi pentru care ministrul de Externe, Titus Corlăţean, este cel mai îndreptăţit să exprime punctul de vedere al Guvernului.
"Domnul ministru Corlăţean este de departe cel mai îndrituit şi, prin funcţie e ministru de Externe - prin cunoştinţele sale diplomatice, şi discutând cu celelalte instituţii ale statului, să spună punctul de vedere al Guvernului, un punct de vedere construit în relaţia România-America. Deci, e foarte bine că doamna Nuland a fost la Bucureşti, este foarte bine că s-a discutat despre acest subiect important, s-au abordat şi altele (...) În rest s-a discutat despre subiectele care erau importante", a precizat premierul.
El a adăugat, că în Italia a fost însoţit de soţia sa şi s-a întâlnit cu liderul partidului de guvernământ italian, în contextul în care la Roma urmează să fie organizat, peste o lună, Congresul Partidul Socialiştilor Europeni, unde va fi nominalizat şi candidatul pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.
"În primul şi în primul rând, aveam programată dinainte de Anul Nou o vizită privată în Italia. Am fost, deci, în Italia cu soţia mea, ocazie cu care însă m-am întâlnit şi cu omologul meu, liderul partidului de guvernământ din Italia, pentru că, peste fix o lună, la Roma, va fi Congresul Partidului Socialiştilor Europeni în care se desemnează candidatul pentru Comisia Europeană, pentru preşedintele Comisiei Europene", a spus Ponta.
În privinţa vizitei sale în Italia, Ponta a apreciat că preşedintele Traian Băsescu era informat, deoarece Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) ştia unde a plecat.
"Deci, când nu sunt la Guvern sau într-o vizită externă sau într-o vizită în ţară, sunt cu familia, e foarte simplu, nu trebuie să-şi facă griji oamenii domnului Băsescu. De altfel, preşedintele ştia unde sunt că SPP-ul ştie întotdeauna unde mă aflu", a completat Ponta.
Cât priveşte relaţia cu SUA, premierul a arătat că România doreşte să îşi dezvolte această relaţie, dar vrea să aibă legături şi cu alţi parteneri externi, inclusiv un parteneriat strategic cu China.
Întrebat, astfel, care este poziţia României faţă de SUA şi dacă s-a făcut o modificare, Ponta a răspuns că da.
"S-a făcut o modificare.(...) Eu vreau, fiind şi dintr-o altă generaţie, având şi capacitatea de a relaţiona cu parteneri internaţionali mult mai mare decât Băsescu, vreau să păstrez relaţia pro-europeană şi americană a României, dar să deschidem România către cât mai mulţi parteneri şi asta înseamnă investiţii, locuri de muncă, exporturi pentru România", a răspuns prim-ministrul României.