Victor Ponta, susţinător ferm al votului uninominal
Co-preşedintele USL, Victor Ponta se pronunţă ferm în favoarea votului uninominal şi dă asigurări că USL va continua să susţină formula alegerii parlamentarilor prin vot majoritar în colegiile uninominale.
Articol de Simona Mihăescu, 12 Aprilie 2012, 12:22
Într-un comunicat de presă, Ponta aminteşte despre decizia luată, miercuri, în Parlament când pentru propunerea Uniunii de a se alege parlamentarii prin Vot uninominal simplu, au votat cei 6 reprezentanţi ai USL , iar din partea PDL, doar deputatul Sulfina Barbu, acesta fiind şi motivul pentru care propunerea USL nu a întrunit majoritatea.
"Astazi, (miercuri, n.r.) în comisia din Parlament, s-a intamplat urmatorul lucru: cei 6 reprezentanti ai USL au propus şi au votat pentru formula alegerii parlamentarilor prin vot uninominal simplu. În acest fel, ei au respectat propunerea liderilor USL, care au promovat mereu această variantă. Singurul parlamentar care a mai votat alături de USL pentru acest proiect este doamna Sulfina Barbu. Ceilalţi reprezentanti ai coaliţiei de guvernare – un membru PDL, doi membri UNPR, doi membri UDMR şi un membru al minorităţilor – au votat împotrivă. Din această cauză, propunerea USL nu a întrunit majoritatea calificată de două treimi necesară adoptării acestui proiect. Ulterior, s-a ajuns la o formulă de compromis, pentru a nu se păstra sistemul de vot actual", precizează liderul PSD în comunicat.
Victor Ponta promite că USL va propune în plenul Parlamentului un nou vot, pentru formula de alegere a parlamentarilor prin vot uninominal simplu la care parlamentarii USL vor vota cu bilele la vedere.
"Îi vom îndemna şi pe parlamentarii PDL să voteze la fel, pentru a demonstra că şi ei susţin aceasta formula de vot. Dacă intenţiile celor două formaţiuni se concretizează, vom avea în final o lege cu vot uninominal pentru alegerile parlamentare" mai scrie Victor Ponta în comunicatul remis presei.
Istoria votului uninominal: Putere-Opoziţie
Atât Puterea, cât şi Opoziţia au susţinut reducerea numărului de parlamentari şi votul uninominal şi au depus proiecte de lege în acest sens, însă nu s-a concretizat nimic.
Reluarea dezbaterilor pe introducerea votului uninominal şi reducerea numărului de mandate a fost primit fără prea mare entuziasm de reprezentanţii puterii.
UDMR-ul nu a fost niciodată de acord cu votul uninominal şi reducerea numărului de mandate.
În ultimii doi ani, PSD-ul a fost direct interesat de sistemul mixt, chiar dacă la nivel oficial a evitat să se pronunţe în acest sens, din cauza alianţei cu PNL.
În timp ce liberalii au respins din start votul mixt, pledând pentru un vot uninominal pur, Adrian Năstase şi Victor Ponta pledau încă din 2010 pentru prima varianta.
De asemenea, şi presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, susţinea deschis că se impune revenirea la votul pe liste pentru Parlament.
În noiembrie 2010, la o dezbatere organizată de Asociatia PRO Democraţia, reprezentanţii PSD şi UDMR pledau pentru modificarea legii electorale şi trecerea de la sistemul de vot uninominal, cu reprezentare proporţională la sistemul mixt, adică uninominal cu compensare pe lista de partid.