Victor Ponta se opune ratificării ACTA
Premierul Victor Ponta a declarat din nou că Tratatul ACTA nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări care să impiedice afectarea drepturilor la viaţa privată.
Articol de Alice Vasiloiu, 16 Mai 2012, 18:46
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Tratatul ACTA nu va fi ratificat.
El a reluat declaraţia la sediul Bibliotecii Naţionale, la RoNewmedia, cel mai important eveniment al industriei online din Europa Centrală şi de Est, găzduit de România.
"Din punctul meu de vedere, România nu poate să ratifice un acord aşa cum este ACTA, decât în momentul în care acesta va suferi modificările necesare, care să garanteze libertatea şi drepturile private ale fiecăruia dintre noi", a spus Victor Ponta.
Totodată, premierul s-a declarat "membru al generaţiei deja dependente de tehnologie, de IT, de comunicare, de internet" şi şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor să folosească toate noile tehnologii pentru a asigura transparenţa în conducere.
"Mi-aş dori să folosim în perioada următoare toate noile tehnologii pentru a face o guvernare mai transparentă. Cred că marea problemă şi, de fapt, unul din lucrurile pe care le foloseam mereu când eram în opoziţie era să acuz puterea că nu e suficient de transparentă. Acum, poate chiar mai repede decât mă aşteptam, îmi revine sarcina de a demonstra că poate exista un serviciu public mult mai transparent şi tehnologia informaţiilor îmi permite să şi fac acest lucru la modul concret", a explicat premierul.
Guvernul Ungureanu a amânat Ratificarea ACTA
În luna februarie, Guvernul Ungureanu a anunţat că România va amâna procesul de ratificare a acordului ACTA până când Curtea Europeană de Justiţie se va pronunţa pe acest subiect.
Negociat de UE, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA are rolul de a combate contrafacerea în sens larg, de la medicamente şi piese auto la pirateria pe internet.
ACTA a stârnit proteste şi mişcări masive de stradă în mai multe state membre UE şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet.
Contestatarii ACTA îşi susţin drepturile argumentând că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.
Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.
Comisia Europeană va apela la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, pentru a determina dacă Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.