Victor Ponta: Oricine creează un loc de muncă este prieten cu România
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, la Craiova că este obligatorie scăderea preţului şi costul muncii în România pentru atragerea investitorilor.
Articol de Florin Firu, 27 Octombrie 2011, 15:00
Victor Ponta a susţinut în cadrul unei întâlniri de lucru la Craiova cu reprezentanţi ai unor firme interesate să investească în ţara noastră că este necesară reducerea TVA şi scăderea contribuţiilor de asigurări sociale pentru a relaxa piaţa muncii.
"Nimeni nu vine în România să ceară ceva special, dar în primul rând cere o stabilitate, cere o garanţie din partea autorităţilor publice româneşti referitoare la faptul că în următorii trei ani, cinci ani, opt ani, cât durează investiţia, nu se schimbă regulile jocului. Este obligatorie scăderea preţului şi a costului muncii în România. Altfel nu suntem competitivi", a spus Ponta.
De asemenea, liderul PSD a spus că oricine creează un loc de muncă este prieten cu România, iar investitorii trebuie sprijiniţi de autorităţile statului.
Acesta a enumerat câteva dintre posibilele soluţii pentru redresarea economiei.
"Nimeni nu vine în România să ceară ceva special, dar în primul rând cere o stabilitate, cere o garanţie din partea autorităţilor publice româneşti referitoare la faptul că în următorii 3 ani, 5 ani, 8 ani, cât durează investiţia, nu se schimbă regulile jocului. O ţară care nu are o viziune dincolo de următoarele două luni sau trei luni este o ţară neatractivă pentru niciun fel de companie. Este obligatorie scăderea preţului şi a costului muncii în România, altfel nu suntem competitivi", a mai spus Ponta.
Călin Huma, reprezentantul unei uzine britanice constructoare de utilaje pentru industria nucleară, energetică şi pentru sectorul de apărare susţine că forţa de muncă bine pregătită şi ieftină totodată tinde să nu mai fie una dintre atracţiile investitorilor străini.
"Sper că se va crea o perioadă de mai bună stabilitate, care va ajuta să ne recâştigăm încrederea în economia României, pentru că de asta avem nevoie, stabilitate şi strategie. Astfel, vom putea crea noi planuri de investiţii", a afirmat Călin Huma.
Rachel Gruber este manager general pentru Europa Centrală şi vicepreşedinte al unui important producător de motoare pentru industria aerospaţială.
El s-a arătat interesat de potenţialul calificat al zonei şi de platforma industrială a oraşului, însă a ţinut să precizeze că acestea nu sunt suficiente, fiind nevoie de o repoziţionare pe piaţa economică.
"Observ de câţiva ani o dezvoltare în Europa Centrală. Am înţeles că nu este vorba de a folosi forţa de muncă ieftină. Aceasta putea fi un avantaj, dar va dispărea în scurt timp. Important astăzi este să faci ceva diferit, să dezvolţi capabilităţi pe care nimeni nu le mai are, şi asta creează locuri de muncă mai multe pe termen lung", a declarat Gruber.
Cu una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din ţară, Doljul îşi pune speranţele într-o piaţă a forţei de muncă resuscitată de mari investitori, precum Ford, furnizorii de piese pentru uzina din Craiova sau dezvoltatorii de reţele de mall.
Numai luna trecută, 300 de angajaţi ai uzinei Electroputere au fost disponibilizaţi.