Victor Ponta în Parlament: Acordul cu FMI nu prevede creşterea fiscalităţii
Premierul Victor Ponta a prezentat Parlamentului direcţiile noului acord cu FMI punctând că "nu există nicio obligaţie sau intenţie de creştere a fiscalităţii".
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Septembrie 2013, 09:13
Înainte de începerea discursului premierului, parlamentarii PP-DD au părăsit sala plenului reunit.
LIVE TEXT după discursul premierului:
"Înainte ca discuţia să fie purtată mai departe, în cadrul board-ului FMI, am considerat util să vă prezint situaţia actuală, stadiul negocierii şi implicaţiile unui eventual nou acord între Guvernul României şi FMI".
Două persoane, printre care liderul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, au întrerupt discursul premierului. Neamţu a venit lângă tribuna de unde vorbeşte Victor Ponta, scandând "Ponta trădătorul, salvaţi tricolorul".
Mihail Neamţu a pus pe tribuna de la care vorbeşte premierul o punguţă cu bani, mai precis cu 30 de monede.
În replică, premierul afirmă: "Eu totuşi va rog să returnaţi banii. Dl Neamţu, poate are nevoie pentru constituirea noului partid. Domnia sa a spus că din lipsă de bani nu a fost ales în partid, şi nu din lipsă de voturi, şi nu aş vrea să fie lipsit de resursele necesare."
Victor Ponta îşi reia discursul
"Vă reamintesc efectele în cadrul acordului încheiat de fostul guvern şi încheiat de Guvernul pe care îl conduc".
"S-au reîntregit salariile, s-a returnat contribuţia la Sănătate pentru pensionari, salariul minim a crescut la 800 lei".
"Am ieşit din procedura de deficit excesiv şi am redus deficitul pe sistemul ESA".
"Am garantat împrumuturile autorităţilor locale".
"Pentru prima oară de la intrarea în UE, am dat împrumuturi din Trezorerie pentru finanţarea fondurilor europene".
"Absorbţia fondurilor a fost triplată, la 22% în acest moment, fiind deblocate toate programele operaţionale, cu excepţia celui pentru creşterea competitivităţii".
"Acesta ar fi al treilea acord consecutiv încheiat cu CE si FMI".
"La primul acord, s-a utilizat un împrumut de 20 de mld, al doilea a fost cu adevarat preventiv iar al treilea acord propus are o valoare de 4 mld euro, o sumă care nu va fi folosită de România decât în cazuri cu totul şi cu totul excepţionale".
"România se împrumută azi mult mai ieftin decât ţările din regiune".
"Îmi doresc ca acest acord să fie ultimul încheiat cu instituţiile internaţionale".
►Care sunt obligaţiile si avantajele obţinute de România:
♦ "Nu există nicio obligaţie sau intenţie de creştere a fiscalităţii".
♦ "Se păstrează cota unică de 16%, există situaţii în care putem aplica scăderi de fiscalitate, cum e TVA-ul la pâine".
♦ "Dacă va fi un succes, îl vom continua şi la alte produse alimentare, pentru a arăta că acea teorie care spune că o fiscalitate redusă duce la încasări mai mari se poate verifica şi în România".
♦ "Pentru obţinerea scăderii TVA, au crescut accizele la alcool şi bunuri de lux, o decizie corectă, care îşi va dovedi raţiunea economică".
♦ "Referitor la obligarea persoanelor care obţin venituri din chirii de a plăti CAS, intră în vigoare de la 1 ianuarie 2014, este limitata la 5 salarii medii, şi compenseaza contribuţiile de asigurari de sănătate acordate pensionarilor".
♦ "Se prevede majorarea garantiilor de stat la 8 mld lei în 2014".
♦ "Acordul prevede continuarea creşterii venitului minim garantat şi o alocaţie pentru încălzirea locuinţei pentru venituri sub 650 lei pe lună pe membru de familie".
♦"Nu există privatizări majore: listarea 15% Compania energetică Oltenia, 10% Hidroelectrica, implicarea capitalului privat în companiile energetice".
♦ "Acordul nu prevede nicio obligaţie de a impozita persoanele fizice autorizate sau drepturile de autor"
♦ "Prin angajamentele asumate, propunem un mod transparent prin care să asigurăm stabilitate şi predictibilitate, necesare pentru creşterea economică si dezvoltare".
♦ "Este extrem de important să ştiu ca acest acord este unul însuşit de clasa politică".
♦ "Vreau să reiterez că toate deciziile importante ale Guvernului trebuie să fie prezentate, ratificate de Parlament, fie că e vorba de politică externă, decizii importante economic".
Noul acord cu Fondul Monetar Internaţional va fi de tip preventiv, va dura doi ani şi va avea o valoare de patru miliarde de euro.
Documentul trebuie aprobat de board-ul FMI în luna septembrie.