Victor Ponta cere suspendarea Programului privind Infrastructura
Liderul PSD susţine că prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii banii publici sunt redirecţionaţi către clientela politică a actualei puteri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 15 Februarie 2012, 11:18
Preşedintele PSD, Victor Ponta îi solicită premierului Mihai Răzvan Ungureanu să suspende Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi să redirecţioneze cele 280 de milioane de euro alocate acestui program pentru crearea de locuri de muncă.
Liderul social democrat apreciază, într-un comunicat de presă, că programul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, a fost criticat dur atât de reprezentanţii FMI, cât şi de cei ai Comisiei Europene.
Victor Ponta susţine că prin acest program banii publici sunt direcţionaţi spre clientela politică.
"În principiu, prioritizarea proiectelor publice este o măsură susţinută şi de USL în programele sale. Problema este însă că nu poţi să enunţi credibil o asemenea intenţie în timp ce derulezi în continuare un program prin care se risipesc banii publici înspre clientela politică. Este vorba despre PNDI-ul derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale, program criticat dur atât de reprezentanţii FMI, cât şi de cei ai Comisiei Europene", susţine Ponta într-un comunicat de presă.
Programul privind infrastructura, criticat de FMI
--fb1Noul program de guvernare al cabinetului Ungureanu prevede continuarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii care a fost criticat ]n repetate rânduri de şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks şi de reprezentanţii principalelor partide din opoziţie.
Astfel, la finalul vizitei de evaluare din februarie a.c., Jeffrey Franks a declarat, printre altele, că "principala problema a FMI în cazul acestui program nu se referă la proiectele pentru care se urmareşte alocarea de resurse financiare – întrucat deocamdată nu se poate evalua dacă banii sunt folosiţi eficient sau nu – ci ţine de faptul ca PNDI nu este inclus in buget".
"Vrem ca absolut toate proiectele de investiţii să fie incluse in buget şi urmărim ca bugetul de investiţii să fie alocat in funcţie de priorităţi. Astfel, un exemplu pozitiv ar fi dat de stabilirea unui criteriu obiectiv care să stipuleze explicit care sunt cele mai importante obiective pentru care România să cheltuiască bani. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în mod sistematic in România. Vrem ca acest lucru să se întâmple în viitor, inclusiv în cazul PNDI”.
Astfel, FMI a recomandat puterii executive sa modifice urgent legislaţia privind PNDI şi sa includă investiţiile în deficitul bugetar.
La rândul său, şeful misiunii Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că deşi perspectiva bugetară pentru 2012 este bună, singurul pericol l-ar putea reprezenta PNDI.