Victor Ponta: Cei care continuă recalcularea pensiilor militare, vinovați de infracțiune
Liderul PSD, Victor Ponta susține că cei care continuă recalcularea pensiilor militare, după hotrărârea Înaltei Curți, se fac vinovați de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi abuz în serviciu.
Articol de Politica Romaneasca, 22 Ianuarie 2011, 18:48
"Cei care continuă recalcularea pensiilor militare şi după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se fac vinovaţi de infracţiune", a spus preşedintele social-democraţior , Victor Ponta, care a numit sâmbătă, la Suceava, şi pe cei care, în opinia sa, sunt răspunzători pentru această situaţie.
"Din punctul nostru de vedere, cei care continuă recalcularea pensiilor militare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declarat suspendarea hotărârii de guvern şi, practic, a cerut oprirea acestei recalculări, se fac vinovați de o infracţiune: nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi abuz în serviciu. Dar toţi, Boc şi Oprea, în primul rând, trebuie să răspundă penal pentru fiecare dosar pe care vor continua să-l recalculeze. Fac o avertizare: şi funcţionarii care, practic, îndeplinesc acest act ilegal la cererea lui Boc şi a lui Oprea sunt cel puţin la fel de vinovaţi", a declarat Ponta.
În replică, vicepreşedintele democrat-liberal, Cezar Preda, susţine că răspunsul dat de Guvern după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind recalcularea pensiilor militarilor reprezintă o asumare a Executivului pentru această procedură în toate cele trei instituţii responsabile.
"Domnia sa (n.r. Victor Ponta) nu mai este nici procuror şi nici avocat, este politician şi şeful unui partid de opoziţie. Aşa că ceea ce spune domnia sa nu prea pun bază juridică. În ceea ce priveşte însă comunicatul Guvernului, este o asumare sută la sută a continuării recalculării pensiilor. Aspectele juridice unui asemenea proces de continuare le vom vedea în condiţiile în care cineva consideră că nu este legal, atacă în instanţă şi vom vedea rezultatul. Există la nivelul conducerii executive a unui stat un departament care îşi asumă deciziile juridice", a menționat Cezar Preda.
Guvernul a anunţat că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţin însă că suspendarea hotărârii de guvern privind recalcularea pensiei militarilor este valabilă în toate cazurile, nu doar pentru părţile din proces.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) apreciază că HG 735/2010 de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare discriminează beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.
Preşedintele Traian Băsescu susține însă că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind recalcularea pensiilor militare trebuie respectată.
"Nu-i decât o soluţie, să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi. Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona", a spus șeful statului.