Victor Ponta acuză "presiuni sistematice asupra statului de drept"
Liderul PSD, Victor Ponta a trimis o scrisoare celor mai importante ambasade din România în care vorbeşte despre "presiunile sistematice ale actualei puteri asupra statului de drept".
Articol de Politica Romaneasca, 20 Iulie 2010, 20:33
Liderul social-democraţilor susţine în scrisoarea deschisă adresată ambasadelor că acţiunile preşedintelui Traian Băsescu pun în pericol regimul democratic şi că guvernul Boc are ca principal obiectiv politizarea administraţiei publice locale.
Scrisoare deschisă a apărut marţi, chiar în ziua în care a fost publicat Raportul pe justiţie al Comisiei Europene.
Victor Ponta susţine că prin această scrisoare doreşte să informeze forurile europene asupra situaţiei din România.
"Am făcut un rezumat al încălcărilor grave ale regulilor democratice din ultima perioadă, dacă suntem membri ai Uniunii Europene şi nu mai respectăm standardele... Eu nu cred în ideea de a pârî la cineva, ci cred în ideea de informare şi cred că, aşa cum s-a văzut şi din presa internaţională, din reacţia la nivel european, marile iluzii din 2004 au dus la uriaşe deziluzii în 2010", a declarat Ponta pentru Radio România Actualităţi.
Social-democraţii apelează la atenţia comunităţii internaţionale, invocând presiunea sistematică a actualei puteri asupra statului de drept.
Monica Macovei ripostează : PSD blochează dosare în Justiţie
Fostul ministru al justiţiei, democrat-liberalul Monica Macovei consideră însă că ameninţările la adresa mecanismelor democratice din România vin din altă parte.
"Statul de drept e pus în pericol de faptul că PSD, de pildă, cu domnul Ponta în frunte, blochează unul din dosarele Adrian Năstase de peste un an de zile. Lucrurile nu merg bine în România şi ştim cu toţii, şi vedem şi Raportul Comisiei de astăzi (n.r.marţi), că lucrurile regresează, dar cu participarea PSD".
În replică, Victor Ponta susţine că în Justiţia din România , lucrurile nu sunt deloc bune.
"În mod sigur, întotdeauna, dacă puterea nu-şi face treaba, este de vină opoziţia. Ceea ce a ţinut de noi, am făcut. După cum ştiţi, eu am condus Comisia de Cod Penal, am lucrat la ceea ce ţinea de noi, însă, nu, nu se va întâmpla nimic. Cine trăieşte în România şi merge la justiţia din România ştie că lucrurile sunt foarte rele".
De cealaltă parte, democrat-liberalul Monica Macovei declară că justiţia nu este lăsată să acţioneze.
"Trebuie să existe voinţă politică, politicieni care chiar vor să se lupte cu corupţia, pe bune, nu pe vorbe. Ce e de făcut? E simplu: finanţarea partidelor politice, conflictul de interese, care, apropo, este o infracţiune în Codul Penal şi nu-l văd aplicat; văd că a rămas un articol în Codul Penal, achiziţiile publice - de pildă, să nu se mai dea contracte cu preţuri de cinci ori, de zece ori mai mari decât preţul pieţei şi nu la clientele politică; să nu se mai amâne procesele - Remeş, Năstase, /.../ nu-i întreabă nimeni pe judecători nimic".
În raportul dat publicităţii, Comisia Europeană arată că România nu demonstrează un angajament politic suficient pentru sprijinirea procesului de reformă, iar Legea ANI, în forma adoptată de Parlament, reprezintă un serios pas înapoi.