Vicepreşedintele Comisiei Europene: Barierele geografice digitale trebuie eliminate
Vicepreşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip susţine că lipsa de acces a unor cetăţeni europeni la serviciile online din alte ţări este o formă de discriminare.
Articol de Carmen Gavrilă, 28 Aprilie 2017, 13:09
Barierele geografice digitale trebuie eliminate, aşa cum vor fi eliminate în această vară şi tarifele de roaming, declară vicepreşedintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piaţa unică digitală la dialogul cu cetăţenii organizat azi la Bucureşti
Vicepreşedintele Comisiei Europene Andrus Ansip a explicat că lipsa de acces a unor cetăţeni europeni, ca românii de exemplu, la serviciile online din alte ţări este o formă de discriminare, iar barierele geografice trebuie înlăturate dacă vrem ca adevărata piaţă unică digitală europeană.
"Informaţia digitală nu poate trece graniţele în secolul XXI în UE. Avem deja o directivă privind recunoaşterea reciprocă a identităţilor digitale, dar trebuie aplicată întrutotul. Acum 20 de ani aveam multe bariere care despărţeau ţările membre, dar astăzi vedem cu fiecare zi că în loc să dispară unele dintre aceste bariere s-au înălţat, o analiză realizată la Parlamentul European arată că este nevoie de 415 miliarde de euro pe an pentru crearea unei pieţe unice digitale", a spus Andrus Ansip.
Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că piaţa unică digitală este un exemplu pentru nevoia unei UE mai integrată, iar România trebuie să se ţină foarte aproape de grupul de ţări care vrea consolidarea UE.
"România va trebui să adere la diversele iniţiative de cooperare întărită asa cum a făcut cu instituţia procurorului european. Cred că foarte curând se vor lua decizii în ceea ce priveşte poltica europeană de apărare şi în acest caz, România trebuie să adere imediat la diversele iniţiative care vor fi lansate în acest domeniu", a declarat Leonard Orban.
Consilierul prezidenţial a mai spus că prioritatea României trebuie să fie aderarea la euro printr-un efort al întregii societăţi de convergenţă cu celelalte state din zona euro chiar dacă procesul va dura mulţi ani de acum înainte.