Vicepremierul României: Autonomia teritorială naşte divergenţe
Vicepremierul, Marko Bela recunoaşte că există divergenţe în legătură cu autonomia teritorială şi susţine că s-au făcut foarte multe în domeniu, în ultimii 10-12 ani.
Articol de Raul Matiş, 19 Martie 2011, 16:18
Vicepremierul, Marko Bela a declarat sâmbătă, la Târgu Mures, ca există divergenţe în ceea ce priveşte ideea autonomiei teritoriale, iar dacă UDMR susţine că dincolo de o autonomie locală, valabilă pentru întreaga ţară şi pentru comunităţile locale, anumite comunităţi ar trebui să primească şi drepturi speciale, alţii contestă acest lucru.
Marko Bela a spus că reprezintă totuşi o evoluţie importantă şi pozitivă faptul că în acest moment majoritatea politicienilor acceptă ideea autonomiei culturale, prin care reprezentanţilor comunităţilor minoritare li se acordă un drept de decizie privind propriile lor instituţii, inclusiv învatământul în limba maternă, bineînţeles împreună cu autorităţile statului.
Vicepremierul susţine că acceptarea ideii potrivit căreia în România este nevoie de o descentralizare profundă în domeniul administraţiei, prin care să fie transferate cât mai multe drepturi către administraţiile locale alese sau cele judeţene, reprezintă o importantă schimbare faţă de ceea ce s-a spus şi s-a gândit în urmă cu 10-12 ani.
În opinia sa, latura pozitivă a lucrurilor este că s-a reuşit să se evolueze în acest sens, fapt demonstrat inclusiv de includerea, în Protocolul cu PDL, a Legii Minorităţilor Naţionale, lege care prevede o formă de autonomie culturală, întrucât conţine un capitol privind dreptul de decizie al comunităţilor în legătură cu instituţiile lor culturale şi cele educaţionale.
Marko Bela a răspuns astfel întrebărilor presei, referitoare la declaraţiile ministrului de externe Teodor Baconschi, care în urmă cu o zi, la Târgu Mureş, susţinea că România acceptă autonomia culturală şi descentralizarea, dar respinge autonomia teritorială sau cea pe criterii etnice, potrivit corespondentului RRA.