Vicepremierul Costin Borc: Să ne mutăm spre o guvernare spre un "i-government"
Vicepremierul Costin Borc susţine că, oamenii de afaceri din România nu au nevoie de un stat care să-i îndrume în ceea ce fac, ci au nevoie ca statul să nu le pună bariere în activitatea lor.
Articol de Daniela Mănuţă, 06 Aprilie 2016, 07:11
Declaraţia ministrului Economiei şi Turismului, a fost făcută în marţi seară, la o întâlnire cu membrii Camerei de Comerţ Româno-Germane.
Costin Borc a insistat că este important să fie stimulată din nou producţia românească, oriunde în ţară.
În opinia sa, este nevoie de infrastructură mare, în care educaţia şi sănătatea să joace un rol important.
De asemenea, a mai precizat ministrul, este nevoie de un stat care să fie mult mai prietenos cu investitorii.
"Înseamnă un stat care să funcţioneze mai mult în serviciul on-line, să ne mutăm spre o guvernare spre un "i-government", în aşa fel încât antreprenorul care, într-o mică făbricuţă, într-un oraş mic sau într-o zonă rurală, să nu fie nevoit să stea ore în şir la coadă la Administraţia Fiscală, ci să poată să-şi facă documentele seara pe internet. Nu se poate concepe producţie românească fără acces la infrastrucutră de transport şi la infrastructură digitală, fără educaţie şi fără sănătate", a spus Borc.
La aceeaşi reuniune, reprezentantul unei companii, Alexandru Blemovici, a declarat la întâlnirea membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane că marile companii strâine care investesc în România se confruntă cu o lipsă de mână de lucru calificată şi este necesar să fie investit mai mult în educaţie.
"Aş vedea educaţia cea mai mare prioritate, pentru că educaţie înseamnă, sigur, la o vedere scurtă, înseamnă muncitorii sau inginerii pe care îi vom avea în fabrică peste un an sau doi, care să preia temele noastre. Dar educaţie înseamnă /rezolvarea/ unei ţări până la urmă şi noi vedem că educaţia ne merge din ce în ce mai rău. Am avut şansa sau privilegiul ca în ultimii ani,cu proiectul nostru de şcoală profesională la Braşov, să mă implic un pic mai mult decât mi-aş fi dorit în partea de învăţământ. Sigur, e o anumită fracţiune învăţământul profesional. Cine se gândeşte din sala asta că îşi va da copiii, proprii copii la un învăţământ profesional? Probabil toţi ar zice "profesională pentru copii ăia cu posibilităţi mai limitate". Dar, lucrând în domeniul ăsta, vezi câtă nevoie e să faci ceva în educaţie", a spus Blemovici.
Camera de Comeţ şi Industrie Româno-Germană, înfiinţată în anul 2002, este reprezentanţa oficială a economiei germane în România şi numără peste 530 de firme membre.